De poort naar de uitrit van de kiss & ride van het station was gesloten. De oorzaak is nog onduidelijk. ©  Henning Van Duffel

Bestuurders zitten vast in kiss & ride station en permanentie is onbereikbaar: “Voorlopig raadsel wat er scheelde”

Mechelen -

Enkele bestuurders hebben zondagavond een tijdje vastgezeten in kiss & ride van het station in Mechelen. De poort naar de uitrit was er om nog onduidelijke reden gesloten. Door een pijnlijk toeval kregen de bestuurders ook geen permanentie te pakken. Uiteindelijk geraakten ze zelf buiten.

Sven Van Haezendonck

Het was niet de eerste keer dat de poorten van de kiss & ride gesloten bleven. Eerder was een alarmsysteem te gevoelig afgesteld en bleven alle poorten dicht. Nu alleen die om de kiss & ride uit te rijden. “Het was zondagavond iets na 22u. Ik had net mijn zus afgezet, die haar trein moest halen om naar haar kot te gaan”, zegt Henning Van Duffel, oprichter van VolksLiga Mechelen.

Toen Van Duffel vanuit de kiss & ride via het hellend vlak naar beneden reed, stond hij tot zijn verbazing voor een gesloten poort. “Ik geraakte dus niet op de rotonde om opnieuw de tangent op te rijden. Intuïtief volgde ik de pijlen op de poort die richting stationsparking wezen”, vertelt hij.

“Op die plek ben je net voorbij de slagbomen om de parking in te rijden. Ik geraakte dus ook niet aan een ticket en de permanentie probeerde ik tevergeefs te bereiken”, zegt Henning Van Duffel. Uiteindelijk stond hij nog een tijdje voor de gesloten poort te wachten. Tot er nog een andere bestuurder opdaagde die zich met hetzelfde probleem geconfronteerd zag.

Kracht op de poort

“Na enkele minuten stapte die persoon uit zijn wagen. Hij zette wat kracht op de poort en tot mijn verbazing schoof ze open”, vertelt Van Duffel. Zelf had hij zich daar niet aan gewaagd. “Er brandde een rood licht en je weet nooit of er achter zo’n poort iets aan de hand is. Dat bleek niet het geval.”

Ook bij de bevoegde diensten hebben ze er voorlopig nog geen idee van wat er precies is fout gelopen. “Er is niets fout gegaan met een automatisch alarm, waardoor de poorten automatisch dichtgaan en er was ook geen probleem met de software. Voorlopig is het een raadsel wat er scheelde”, reageert Rudy Van Camp, woordvoerder van Mechelen in Beweging.

Al zijn er wel vermoedens. “Mogelijk heeft er iemand aan de poort zitten trekken. Om dat na te gaan, zijn de bewakingsbeelden opgevraagd. Voor de rest was er niets abnormaal aan de hand”, zegt Van Camp.

Normaal rond de klok bemand

Normaal moet je bij zo’n incident de kiss & ride ook zonder problemen kunnen uitrijden via de stationsparking. “Alle parkings van de stations worden de klok rond bemand. Vanuit een centrale kunnen ze vanop afstand de slagbomen openen, maar net op dat moment was er niemand”, legt Rudy Van Camp uit.

Naar het incident wordt verder onderzoek gedaan. “Dit zou natuurlijk niet mogen gebeuren. Je moet kunnen wegrijden”, zegt Van Camp.

Henning Van Duffel stelt zich vragen bij het incident. “De parking is heel mooi ingericht, maar het valt wel op dat de technologie met serieus wat kinderziektes kampt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen