Documentairemaker en oud-leerling Lauranne Van den Heede maakt een documentaire van het leven op ’t Speelscholeke. © rr 

’t Speelscholeke viert veertigjarig bestaan met groot feest en documentaire

Deurne -

Basisschool ’t Speelscholeke in de Hertstraat in Deurne bestaat veertig jaar. Daarom nam de school documentairemaker en oud-leerling Lauranne Van den Heede onder de arm om het leven op school een jaar lang te volgen. De première volgt in de lente van 2023, samen met een groot feest om terug te kijken op veertig jaar ’t Speelscholeke met een blik op de toekomst.

Jan Stassijns

Een groepje ouders besliste veertig jaar geleden om een nieuwe, alternatieve en ervaringsgerichte school op te richten. Vandaag telt ’t Speelscholeke 101 gezinnen, 142 kinderen en twintig begeleiders.

Ja, begeleiders. Dat is hoe de leerkrachten op de school genoemd worden. Het is maar één van de zaken die ’t Speelscholeke onderscheidt van andere scholen. Al van bij de oprichting stapte ze af van de traditionele nadruk op onderwijsresultaten. Het ‘denken’ werd centraal geplaatst. “We vertrekken vanuit zes principes”, vertelt coördinator Bart Haest. “Leren is van elkaar leren, het is zelfstandig zijn, samenleven, eigen antwoorden vinden op problemen die zich stellen, lichamelijk zijn en leren gaat over het leven. Dat laatste betekent dat we geen eilandje willen zijn, maar met onze leerlingen net kijken naar wat zich in onze samenleving afspeelt.”

Documentaire

In ’t Speelscholeke worden de leerlingen ook verdeeld in stamgroepen waarin ze ’s middags samen eten. “Zestien kinderen tussen 4 en 12 jaar zitten samen met een begeleider aan tafel, die gedekt is door een klas”, zegt Haest. “Groot helpt klein. Het leven zoals in een groot gezin. Het veertigjarig bestaan van de school lijkt ons een gepast moment om de missie en methodiek van onze school in the picture te zetten. Niet alleen via woorden, maar via beelden.”

Daarvoor werd documentairemaker en oud-leerling Lauranne Van den Heede aangesproken om het leven op de school een jaar lang te volgen. “Ik heb enorm veel herinneringen aan ’t Speelscholeke”, zegt Lauranne. “Als je zelf op zo’n school opgroeit, heb je niet door hoe bijzonder de aanpak is, tot ik er daarna met anderen over sprak. Nu nog verwijs ik naar ervaringen van op school, de dingen die ik er al doende leerde, de vrijheid tijdens het spelen, de eetmomenten, de projectweken... Ik kan gerust zeggen dat de school me heeft gevormd tot wie ik vandaag ben en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Toen Bart mij vroeg om een film te maken hoefde ik daar niet lang over na te denken.”

Coördinator van ’t Speelscholeke, Bart Haest, geflankeerd door ouders Sam Verhaert en oud-ouder Sander Buijs die mee hun schouders zetten onder het project.  © rr 

Première in 2023

Ondertussen zijn alle beelden ingeblikt en rest enkel nog de montage. Het doel is dat de film in de lente van 2023 af zal zijn en vertoond kan worden in Cinema Rix. Er komt ook een groot feest, waar de oprichters van de school op aanwezig zullen zijn.

De school heeft voor het project een inzamelactie opgezet via Growfunding. Ze hoopt zo 8.500 euro in te zamelen. In ruil voor een financiële bijdragen heeft de school enkele geschenken bedacht, zoals tickets voor de première.

www.growfunding.be/speelscholeke en www.speelscholeke.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners