De medewerkers van het project kregen in Brussel de Federale Prijs Armoedebestrijding © Stad Antwerpen

Stad wint prijs Armoedebestrijding voor digitalisering in buurten

Antwerpen -

Het project digitaal inclusieve wijk van stad Antwerpen, Saamo en buurtwerking Elegast vzw kreeg de Federale Prijs Armoedebestrijding. Dat project wil digitalisering mogelijk maken voor mensen die daar niet altijd toegang tot hebben.

Rebecca Van Remoortere

Digitaal inclusieve wijk is gebaseerd op vijf pijlers, namelijk toegang tot wifi en een toestel, individuele ondersteuning, ondersteuning in groep, digitale oefenkansen via andere activiteiten en coördinatie in de wijk. Het project wil mensen bereiken in deelnemende wijken die geen computer, laptop of smartphone, geen of weinig digitale vaardigheden en geen of een te beperkt netwerk hebben. De toegenomen digitalisering van diensten zorgt er namelijk voor dat die kwetsbare doelgroep daardoor uitgesloten wordt van essentiële basisrechten.

Het project is uitgerold in Antwerpen-Noord, Antwerpen-Dam, Borgerhout, Deurne-Noord en op het Kiel.

Stad Antwerpen, Saamo en Elegast hielpen de afgelopen jaren al duizenden mensen op weg in de digitale wereld. Daarom mochten ze vandaag in Brussel de Federale Prijs Armoedebestrijding in ontvangst nemen.

Het project werd opgezet in Antwerpen, Gent en Kortrijk. Die steden bundelen krachten om de lijnen uit te zetten. Vervolgens startte de testfase, waarbij elke stad in samenwerking met de partnerorganisaties het project in een aantal wijken uitrolde. In Antwerpen bleek deze buurtgerichte aanpak een schot in de roos. Het resultaat van deze inspanningen vertaalde zich in een toolbox die ondertussen ook al gebruikt wordt door andere organisaties en lokale besturen.

Saamo trekt binnen het project bijvoorbeeld ook met een mobiele digi-tafel met computers en internet de wijk in. Door die methodes te combineren bereikt dit project een kwetsbare doelgroep die moeilijk toegang heeft tot digitale diensten. (rvre)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners