Chris Van Turnhout heeft misschien wel het origineelste product in de Jacob’s Conceptstore in de Zandstraat: handgemaakte hoeden, petten en mutsen. © Hans Otten

Creatievelingen vullen winkel in pand dat al geruime tijd leegstaat

Herentals -

In de Herentalse Zandstraat is Jacob’s Conceptstore neergestreken in een fors winkelpand dat al enkele jaren leegstaat. Je kan er nu terecht voor allerlei creatieve en ambachtelijke hebbedingen en geschenkideeën.

Hans Otten

Een van de laatste huurders van het diepe winkelpand tussen Veritas en Demolder Medico was een kledingzaak, maar die sloot al verscheidene jaren geleden de deuren. Maar sinds november kan je er weer snuisteren tussen tientallen standen met een grote verscheidenheid aan producten. Want met Jacob’s Conceptstore is er een formule neergestreken waarbij 25 verschillende lokale en regionale ondernemers hun producten kunnen aanbieden. Een van de voornaamste voorwaarden is dat ieder van hen één dag in de maand de winkel openhoudt.

© Hans Otten

Persoonlijk contact

“Voor de zaakvoerder van Jacob’s Conceptstore is dat interessant omdat hij geen winkelpersoneel moet betalen, voor ons als kleine ondernemers is het leuk omdat je rechtstreeks met je klanten in contact komt. Meestal zitten al die producenten thuis eenzaam aan hun handwerk te werken en zie je niet veel mensen. Toevallig heb ik vroeger al in een winkel gewerkt en heb ik daar veel ervaring mee”, zegt Chris Van Turnhout, die tijdens ons bezoek de winkeltoog bemant.

© Hans Otten

Deze Herentalse creatieve geest heeft misschien wel een van de meest opmerkelijke items in de houten rekken liggen: ze vervaardigt onder de naam Hatsandmore zelf hoeden en mutsen. “Ik doe dat al twaalf jaar als hobby, maar sinds het laatste jaar probeer ik daar serieus mee door te zetten”, vertelt ze. “Tot nu toe verkocht ik mijn creaties onder andere op creatieve hobbymarktjes, maar ik had ook een stand in een gelijkaardig concept als Jacob’s in Borgerhout. Daar vertelde een andere standhoudster me dat Jacob’s een conceptstore zou openen in Herentals. Natuurlijk ben ik direct op die kar gesprongen.”

© Hans Otten

Uiteenlopende spullen

In de winkel kan je erg uiteenlopende dingen vinden. Nagenoeg onvermijdelijk zijn de standhouders met zelfgemaakte juwelen en wenskaarten in alle vormen en maten, maar in Herentals tref je ook origineel keramiek, lederwaren, vrolijke gadgets, kinderspullen, thee en warme kleding aan. Wie de tijd neemt om alle rekken en tafels rustig te bekijken, valt vaak van de ene verwondering in de andere.

© Hans Otten

“Het is een grote ruimte die je wel mooi moet vullen om aantrekkelijk te ogen”, stelt Chris Van Turnhout. “Maar door de lichtkleurige houten rekken en tafels en de vele planten waarmee de mensen van Jacob’s Concepstore de zaak hebben aangekleed, krijg je toch een heel gezellige uitstraling. De mensen die langskomen, vinden het ook allemaal een leuke formule.”

Jacob’s Conceptstore in de Zandstraat 53 is iedere dag van 10u tot 18u open

© Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners