Jill De Coster toont haar handgemaakte juweeltjes uit klei die ze in Jacob’s Conceptstore in Geel verkoopt. © Hans Otten

Conceptstore brengt kleur en creativiteit op Markt

Geel -

De monotonie van horecazaken op het Geelse marktplein is doorbroken met de komst van Jacob’s Conceptstore. Die verzamelt de originele en (meestal) handgemaakte snuisterijen van verschillende ambachtslieden.

Hans Otten

In het hoekje naast Huybrechts Juweliers in de schaduw van de Sint-Amandskerk heeft Jacob’s Conceptstore zijn intrek genomen in een groot pand waar tot een tijdje geleden een uitzendkantoor zijn onderkomen had. Net als op de andere adressen in de Kempen en (ver) daarbuiten combineert deze opvallende formule de handgemaakte koopwaar van minstens 25 verschillende creatieve makers. Elk van hen moet één dag per maand de winkel bemannen. Klanten die er geregeld een kijkje gaan nemen, vinden zo niet alleen een grote verscheidenheid aan leuke spullen, maar telkens ook een ander gezicht achter de toonbank.

© Hans Otten

Bij ons bezoek houdt Jill De Coster de winkel draaiende. Deze psychologe uit Tessenderlo ontpopt zich als Jill’s Clay Corner ook als juwelenontwerpster. “Ik ben er eigenlijk nog niet zo lang geleden mee begonnen”, zegt ze. “Voordien maakte ik al wel eens wat voor vriendinnen, maar recent ben ik dan met een echte lijn gestart. Ik maak juwelen in klei en bak die vervolgens in de oven. Ze zijn vooral herkenbaar door de opvallende kleuren. Ik vind het gewoon iets heel leuk om mee bezig te zijn.”

© Hans Otten

In drie winkels

Aangezien het voor veel kleine, creatieve ondernemers ondenkbaar is om een eigen winkel te openen, komt de formule van Jacob’s Conceptstore als een geschenk uit de hemel. “Ik zou mijn juwelen ook via creatieve marktjes kunnen verkopen, maar dat is toch ook niet zo eenvoudig. Jacob’s Conceptstore is mijn eerste winkel, maar je kan mijn juwelen nu ook vinden in de winkels van deze keten in Hasselt en Leuven. Voor mij zijn die vanuit Tessenderlo allemaal vlot bereikbaar. Ik vind dit echt wel een heel mooie kans.”

© Hans Otten

Als een vreemde eend in de bijt tussen alle horecazaken op de Markt zou je verwachten dat Jacob’s Conceptstore in Geel een grote zichtbaarheid heeft, toch zit de winkel wat verscholen achter de vooruitspringende juwelierszaak. “Klanten geven al eens tips dat we op de ramen duidelijker moeten maken wat ze hier mogen verwachten”, zegt Jill De Coster. “Maar het pand op zich is wel heel mooi en intussen ook zo goed als helemaal gevuld.”

© Hans Otten

Gevarieerd aanbod

In feite lijkt het op twee aparte winkels, elk met een eigen ingang, die dieper in elkaar overvloeien. Bezoekers vinden er, behalve de haast onvermijdelijke juwelen en wenskaarten, ook heel wat andere items. Dat gaat van droogbloemen tot geurkaarsen, van de fraai opgezette dieren tot kleding, van handgemaakte Afrikaanse hebbedingetjes tot keramiek. Ondanks de grote verscheidenheid ademt de winkel dankzij de inrichting toch een grote eenheid uit.

Jacob’s Conceptstore op de Markt 34 is iedere dag van 10u tot 18.30u open.

© Hans Otten

© Hans Otten

© Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners