Erik Willems schildert Antwerpse spreuken voor wie een origineel kerstcadeau zoekt én het brandwondencentrum Oscare wil helpen. © JAA

‘Een gouwe hart’: Erik Willems schildert Antwerpse spreuken voor brandwondencentrum Oscare

’s-Gravenwezel, Merksem -

Hij is er weer aan begonnen. Erik Willems zit sinds dinsdag aan zijn stamtafel in De Vogelenzang. Niet met een boek vol reservaties, maar met een tableau waar hij een Antwerps spreuk naar keuze van de ‘koper’ met grote nauwkeurigheid op schildert. “Een leuk eindejaarscadeau en mijn manier om het nazorgcentrum voor brandwonden Oscare in Merksem te steunen”, aldus de horecaman-kunstenaar uit ’s-Gravenwezel.

Een op maat gemaakt kunstwerk met een Antwerpse A. U vraagt, Erik schildert. Dat is het opzet van deze marathon die Willems, ambassadeur van het Antwerpse dialect en het goede leven, voor de tweede maal organiseert.

Vorig jaar bracht de eerste editie 4.000 euro op voor hetzelfde goede doel dat gesticht werd door actrice Greet Rouffaer en waarvoor onder meer Yolande Avontroodt en Koen Maertens veel werk verrichten. “Dit keer hoop ik aan 5.000 euro te geraken”, vertelt Erik in grote vorm. “Ik kreeg al heel wat ‘bestellingen’ binnen. Wie interesse heeft in zo’n door mij te maken werk, mag me nog mailen met inspiratie of de komende dagen gewoon even langs lopen. Ik schilder ‘live’ in De Vogelenzang met de hulp van m’n lettersjablonen die ik ooit op de kop kon tikken in Frankrijk.”

De meeste doekjes waarop Erik zijn kunstwerk op maat aanbrengt, zijn 30 op 30 centimeter. “Maar alles is mogelijk. Ook wat de inhoud betreft”, toont de kunstenaar zijn pas gefinaliseerde werkje met het opschrift: D’er is n’en hoek af. “Dat zou op mezelf kunnen slaan, maar het is voor een jonge kerel wiens moeder dit besteld heeft als origineel kerstcadeau. Ik heb hier nog een heel lijstje om af te werken, maar geniet van elke penseeltrek.”

Erik Willems met Rocco Granata en zijn Antwerps kunstwerk, met Italiaans accent. © JAA

Rocco Granata

Het familiaal restaurant hangt intussen vol met oer-Antwerpse gezegden en ook steeds meer bekende Vlamingen hebben een ‘Willems’ aan de muur hangen. De voorlopig laatste in de rij is Rocco Granata, die zijn Italiaans getint werk zopas dankbaar kwam ophalen. La Vita e Bella staat erop te lezen en Willems, die zelf vloeiend Italiaans spreekt, maakte het volgens dat andere procedé waarvoor hij bekend is: collages van zorgvuldig uitgezochte krantenknipsels afgewerkt met een slagzin.

“Rocco straalde, hoewel hij enige melancholie niet kon verstoppen. Begrijpelijk. Hij lijdt nog steeds onder het verlies van zijn echtgenote, nu ruim twee jaar geleden. Maar we hebben de zorgen en het verdriet toch even aan de kant kunnen schuiven tijdens een smakelijke lunch”, aldus de gastheer-artiest. (jaa)

Kunst ten voordele van ‘Oscare’, te bestellen vanaf 70 euro ter plaatse in De Vogelenzang tot en met donderdag 8 december 21u, Wijnegemsteenweg 193 in ’s-Gravenwezel of via erik@devogelenzang.be

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners