Vijf jongeren uit Temse werden beschuldigd van geweld tegen politie.  ©  PVS

Agenten krijgen klappen bij routinecontrole: “Ze sprongen erop als beesten”

Temse -

Voor vijf jongeren uit Temse hangen celstraffen tot achttien maanden boven het hoofd voor geweld tegen de politie. Een routinecontrole door de ordediensten op 7 mei in 2021 in Philemon Haumanstraat in Temse mondde uit in een grote vechtpartij.

Pieter Van Hecke

Twee agenten voerden tijdens hun patrouille een controle uit op overlast. Zij kregen enkele jongeren in het vizier en vroegen hen zich te identificeren. Dit viel niet in goede aarde en was blijkbaar al voldoende om de verbalisanten aan te vallen. De twee agenten werden door een opgehitste meute van elkaar gescheiden en werden beroofd van hun peperspray en wapens.

“De jongeren besprongen hen als wilde beesten, het was hallucinant”, klinkt het bij de advocaat van de slachtoffers. “De agenten incasseerden zware klappen. Dit heeft een grote indruk op hen nagelaten.”

Slagen met eigen wapenstok

Het openbaar ministerie sluit zich aan bij het geschetste beeld door de burgerlijke partij. “De agenten werden fysiek aangevallen bij een banale controle. Ze raakten door de menigte van elkaar geïsoleerd. Hun wapenstok werd afgenomen waarmee ze door beklaagden zelfs mee werden geslagen”, vertelt de procureur.

Van de vijf jongeren die werden beschuldigd zaten er maandag maar twee op de beklaagdenbank, de drie overigen lieten verstek. Zij ontkenden in alle toonaarden enige betrokkenheid.

De drie afwezigen zouden de grote schuldigen zijn. Ook hun advocaat trad hen daarin bij. “Op het moment dat het gevecht losbarstte waren ze allebei niet meer aanwezig”, klonk het. Zij pleitten de vrijspraak.

De rechtbank was niet onder de indruk en laakt het gebrek aan schuldinzicht. “Het is wel iets te gemakkelijk om alle schuld op de afwezigen te steken”, klonk het. De procureur eist celstraffen van een jaar tot 18 maanden en boetes die oplopen tot 6400 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners