Kersthuis van André en Nancy kan weer bezoekers ontvangen: “We wilden eigenlijk minder verlichting hangen”

Meer -

Voor de zestiende keer al hebben André Hoefkens en Nancy Koninckx van hun woning in de Lokbosstraat in Meer (Hoogstraten) een kersthuis gemaakt. De twee vorige jaren maakte het coronavirus het niet mogelijk om bezoekers een kijkje te laten nemen, maar vanaf 10 december zet het koppel de deur weer open. Wie langskomt, mag een bijdrage geven voor Make-a-Wish.

Ronny van den Ackerveken

Een volledige opsomming geven van wat er binnen en buiten te bewonderen is bij André (76) en Nancy (57) gaat eigenlijk niet. Bijna tweehonderd lichthuisjes, een bewegende ijsbeer, rijdende treinen, kabelbanen en kerstmannetjes palmen met heel wat andere attributen de woonkamer in. In de keuken staan meer dan zestig soldatenfiguren uit de Notenkraker van Tsjaikovski. Het Oude Testament wordt met filmposters uitgebeeld in de tuin, waar ook grote figuren uit de kerststal staan. De voor- en zijgevel van het huis zijn versierd in de kerstsfeer. “De buurman vraagt elk jaar om de buitenversiering tot aan zijn voordeur te laten komen”, legt André Hoefkens uit. “Er is amper iets veranderd aan het kersthuis, want we hebben niet veel plaats meer om nog nieuwe dingen te zetten.”

De ijsbeer valt meteen op voor wie het kersthuis betreedt. © Ronny van den Ackerveken

“De bedoeling was om dit jaar buiten minder verlichting te hangen omdat de elektriciteitsprijs fors gestegen is. Maar iedereen die voorbijkwam toen ik aan de gevel bezig was, zei dat ik zeker lampjes moest hangen. Het is ledverlichting die sowieso energiezuinig is, we laten ze ook minder lang branden dan andere jaren. We besparen ook op de energie omdat we deze keer een maand later zijn. Normaal gezien zijn we klaar rond 10 november, maar begin november waren Nancy en ik flink ziek. Ik ben ook nog herstellende van een hersenbloeding die begin dit jaar is vastgesteld.”

In de keuken staan soldatenfiguren uit De Notenkraker. © Ronny van den Ackerveken

Vrije gift

Bezoekers ontvangen zat er de twee vorige jaren niet in voor André en Nancy. “In 2020 ging het niet door de lockdown”, vertelt Nancy. “Vorig jaar zijn we er begin december mee gestopt omdat het risico op besmettingen te groot werd. We hadden toen al een beetje geld ingezameld met de vrije giften die bezoekers deden voor Make-a-Wish. Dat is bijgehouden en wordt aan het bedrag van dit jaar toegevoegd om de wens van een ziek kind te vervullen. We krijgen elk jaar een brief met het verhaal van de dag die een kind via Make-a-Wish heeft beleefd.”

Het kersthuis in de Lokbosstraat 14 in Meer is van 10 december tot 6 januari elke dag te bezoeken van 14 tot 17.30u. Niet op 24, 25 en 31 december en 1 januari. Van 26 tot 30 december kan je er tot 20u terecht. André en Nancy vragen om liefst een afspraak te maken via het telefoonnummer 03/314.67.90 of 0497/27.23.14.

De zijgevel van het kersthuis. © Ronny van den Ackerveken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners