De bijenburcht in Boekenbergpark. © jas 

Omgevallen boom in Boekenbergpark wordt bijenburcht

Deurne -

Bijen en insecten allerhande krijgen een nieuwe thuis in de kluit van een omgevallen boom in het Boekenbergpark. Het district Deurne laat de natuur zijn gang gaan, zodat de beestjes er kunnen schuilen en eitjes kunnen leggen.

“De groendienst laat de wortelkluit van deze omgevallen boom bewust liggen, omdat deze plek een prima nestgelegenheid biedt voor allerlei insecten.” Die boodschap staat te lezen op een bordje dat door het district werd geplaatst voor de bijenburcht in wording.

“Zo willen we parkbezoekers vertellen dat we de natuur zijn gang laten gaan”, vertelt districtsschepen van Groen, Frank Vercammen (Vooruit). “Dit bordje is tijdelijk, maar er komt nog een groter, definitief exemplaar. Deze stevige kluit biedt heel wat kansen voor bijen en andere insecten. En die kansen willen we die beestjes ook geven.”

Solitaire bijen graven graag gangetjes in open, zandige grond om eitjes te leggen. De wortelkluit biedt daarvoor de ideale omstandigheden. Op dit moment lijkt er weinig beweging op te merken, maar vanaf volgend voorjaar komt er een nieuwe generatie solitaire bijen uit gevlogen. “En zo dragen wij ook bij aan de biodiversiteit”, stelt Vercammen. “Solitaire bijen vormen een belangrijke schakel in de bestuiving van inheemse planten.” (jas)

Het district plaatste een bordje om de parkbezoeker te informeren. Dit is een tijdelijk exemplaar, maar er komt binnenkort een permanent infobord. ©  jas

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners