Bij het begin van dit schooljaar opende schepen van Mobiliteit Eline Peeters (N-VA) nog een nieuwe schoolstraat in het centrum van Brecht. © Elke Lamens

Gemeente werkt aan nieuw mobiliteitsplan en vraagt hulp aan inwoners: “Samen leefbaarheid en verkeersveiligheid verhogen”

Brecht -

In Brecht is de kaap van 30.000 inwoners overschreden. Er beweegt zich dus dagelijks heel wat volk over het grondgebied van de gemeente. Dat moet op een veilige, aangename en duurzame manier gebeuren. De gemeente werkt daarom aan een nieuw mobiliteitsplan. Het doet daarvoor een beroep op het studiebureau Mobiel 21, maar ook op de bevolking via een online bevraging.

Op het participatieplatform M kan elke inwoner zijn mening kwijt over de huidige mobiliteitssituatie. Het is daarbij de bedoeling om enerzijds de eigen ervaringen met mobiliteitsknelpunten te delen, anderzijds om zelf goede ideeën aan te duiden op een kaart.

Naast een beperkte vragenlijst over de deelnemer aan de bevraging, is het mogelijk om op de kaart een route te tekenen voor functionele verplaatsingen zoals winkelen, woon-werkverkeer, de routes naar hobbyplekken of naar de scholen. Vooral dit laatste helpt de gemeente bij de opmaak van een nieuw schoolrouteplan waarop telkens de veiligste weg naar school wordt aangeduid.

Veilig naar school fietsen kan in de Leopoldstraat in Sint-Lenaarts. © Elke Lamens

“We vragen dan ook dat zo veel mogelijk leden van het gezin, zowel ouders als kinderen, ook als die buiten Brecht naar het werk of de school gaan, routes op de kaart tekenen. Alleen zo krijgen we een duidelijk beeld van hoe inwoners zich in onze gemeente verplaatsen en waar de voornaamste knelpunten zijn. En over wat al goed is en wat nog beter kan”, verduidelijkt schepen van Mobiliteit Eline Peeters (N-VA).

“Iedereen die een uitgesproken mening heeft over de leefbaarheid van zijn wijk en samen met andere inwoners wil werken aan een vlotte, veilige en gezonde mobiliteit in onze gemeente, kan zijn stem laten horen door de onlinevragenlijst in te vullen. Dit is een waardevolle inbreng voor ons nieuw mobiliteitsplan.”

Onder meer de mobiliteit in de dorpskern wordt onder de loep genomen. Op termijn wordt de Mudaeusstraat geknipt voor doorgaand verkeer. © Elke Lamens

Het mobiliteitsplan wordt in verschillende fases opgemaakt. In iedere fase zit er een stukje participatie verwerkt. “De voornaamste thema’s waarover we de inwoners bevragen, zijn bereikbaarheid, leefbaarheid, verkeersveiligheid, aandacht voor voetgangers en fietsers, duurzame mobiliteit en combi-mobiliteit, dat is het combineren van verschillende vervoersmiddelen om op je bestemming te geraken”, licht mobiliteitsexpert Iris Denies toe.

Inwoners kunnen tot en met 31 december de bevraging invullen op het online participatieplatform. Het duurt slechts een kwartiertje. “Wie hierbij hulp nodig heeft, kan in de bibliotheek terecht. Daar staan ook computers ter beschikking.”

Op de kaart bij de online bevraging kun je drie routes tekenen. © Elke Lamens

Wijkworkshops

In de loop van de maand januari verwerkt het studiebureau de gegevens van de online bevraging. Daarmee trekt de gemeente opnieuw naar de inwoners tijdens drie wijkworkshops.

“Daarop bespreken we de wensen, bezorgdheden, ideeën en voorstellen samen met andere inwoners. Iedereen kan dan mee komen discussiëren en beslissen over belangrijke vernieuwingen in zijn wijk. We zoeken antwoorden op vragen als ‘Hoe omgaan met sluipwegen en doorgaand verkeer in woonwijken’, ‘Hoe schoolomgevingen veilig inrichten?’ en ‘Welke stap- en fietsroutes zijn er nodig?’”

Wie aan de wijkworkshops wil deelnemen, vult onderaan de bevraging zijn gegevens in en ontvangt dan van de dienst mobiliteit de praktische gegevens. Op 12 december krijgen alle inwoners een brief in de bus met daarop de link naar de online bevraging.

 (Elke Lamens)

Vragenlijst; https://2960mijngedacht.be/mobiliteitsplan

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners