Schepen Iefke Hendrickx toont de nieuwe brochure omringd door de werkgroep die hem samenstelde met achteraan raadsvoorzitter Rik Lavrysen en vooraan mascotte Oscar. © JAA

Brochure toont paden zonder hindernissen: “Iedereen moet kunnen genieten van onze mooie plekjes”

Schoten -

Om iedereen, ook zij die minder goed of niet te been zijn, de kans te geven te genieten van de vele mooie plekken in Schoten, heeft de raad voor personen met een handicap een mooie en praktische brochure samengesteld die de weg wijst door tien verschillende buurten. Voorzitter Rik Lavryssen is blij met de steun van de gemeente, maar vraag aandacht voor rondslingerende deelfietsen en -steps als nieuw en storend fenomeen.

Het was een trotse Rik Lavrysen, zelf vader van een volwassen gehandicapte zoon, die als voorzitter van de initiatiefnemende raad de brochure voorstelde. Dat gebeurde niet toevallig in de ,oranjerie van park Vordenstein, de inclusieve horecazaak in park Vordenstein waar de leden van de raad de voorbije jaren steeds vergaderden en gastvrij onthaald werden door uitbaters Anita, Patrick en Steffie.

Het trio kreeg dankwoorden van Rik en ook de werkgroep die de wandelroutes samenstelde, ze controleerde op het terrein en de einderedactie van de brochures, kreeg een open doekje. “Jan Van Peer, Frieda Vermeylen, Ronny De Crom, Martin Van Hulle, Luk Theelen en Laura Kerkhofs hebben geen detail over het hoofd gezien bij deze nieuwe uitgave. En schepen Iefke Hendrickx (N-VA) danken we voor de coördinatie en financiering van de folder, zodat we de lokale handelaars niet moesten ‘lastigvallen’.”

Ook anciens Olaf Goossens, Staf Van Carpels en Willem Willems werden in het huldebetoon betrokken. Deze pioniers lieten in 2006 de allereerste versie van de verzamelmap met aantrekkelijk opgemaakte routebeschrijvingen van de persen rollen. Het parcours voor elke wandeling is netjes beschreven en voorzien van plannetjes en foto’s. Onderweg houden rode pijlen en een rolstoelsticker de wandelaar op het juiste pad.

De borchure werd voorgesteld in park Vordenstein, waar ook één van de routes werd uitgestippeld. © JAA

Rondlsingerende deelsteps

Rik Lavrysen stelt samen met andere leden van de raad voor personen met een handicap vast dat de lokale overheid en handelaars in toenemende mate oog hebben voor wie zich met een rolstoel, rollator of wandelstok moet behelpen om mobiel te blijven. “Ik zie wel nog een groot actueel aandachtspunt waar de gemeente dringend moet ingrijpen”, richtte Lavryssen zich tot de schepen van Mobiliteit Hendrickx.

“De vele deelsteps en -fietsen waarmee je je tegenwoordig in Schoten kan verplaatsen worden vaak achteloos achtergelaten door de gebruikers ervan. Gevolg: extra en onvoorspelbare hindernissen op de voetpaden. Ik verneem dat de gemeente werkt aan een reglement hierrond om dit asociaals gedrag aan banden te leggen. Dat is echt nodig.” (jaa)

Brochure Tien Rustige Rolstoelwandeling door Schoiten, kost 2 euro en is te krijgen in het UITpunt (Bibliotheek).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners