Museum Hof van Busleyden zet met een familieparcours in op bezoeken voor het hele gezin. ©  Dirk Vertommen

Mechelen onder kunststeden veruit populairst bij dagjestoeristen met kinderen

Mechelen -

Mechelen is onder de Vlaamse kunststeden veruit het populairst bij dagjestoeristen met kinderen. Dat toont onderzoek van Westtoer aan. Vier op de tien bezoekers maakt er een daguitstap met het gezin, terwijl dat elders 20% is.

Sven Van Haezendonck

Een jaar lang, tussen juli 2021 en juni 2022, onderzocht provinciebedrijf Westtoer de daguitstappen van 78.000 Belgen in Vlaanderen en Brussel. Dat zijn uitstappen waarbij iemand zich meer dan twintig kilometer buiten de eigen woonplaats verplaatst en minstens drie uur van huis is. Het onderzoek gebeurde in opdracht van Toerisme Vlaanderen, de Vlaamse provincies, de vzw Kunststeden Vlaanderen en Visit Brussels.

LEES OOK. Visit Mechelen lanceert wintercampagne: boek twee hotelovernachtingen en krijg 100 euro aan Mechelenbons cadeau

Voor Mechelen leverde het verrassende resultaten op: 40,5% van de bezoekers die er een daguitstap maken, zijn gezinnen met kinderen. Dat is opvallend meer dan Antwerpen (17,9%), Brugge (17,9%), Gent (14,9%) en Leuven (11,6%). Het gemiddelde voor de Vlaamse kunststeden en Brussel is 20,2%.De stad van de Maneblussers is dus veruit het populairst.

Kindvriendelijke attracties

“Dankzij enorme inspanningen van de stad weten gezinnen dat ze hun kinderen niet moeten thuislaten wanneer ze naar Mechelen komen om te citytrippen. Dat beleid werpt zijn vruchten af”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Toerisme.

Met kindvriendelijke attracties zoals ZOO Planckendael, het Speelgoedmuseum en Technopolis biedt de stad natuurlijk een voordeel. Samen met De Maan, maar ook de Sint-Romboutstoren trekken ze veel gezinnen aan. “Bij onze bezienswaardigheden proberen we altijd een zo divers mogelijk publiek aan te trekken. In de mate van het mogelijke werken we ook een aanbod uit voor de allerkleinsten”, legt Siffer uit.

LEES OOK. Ook kleutertjes kunnen ‘Verborgen Parels’ in Hof van Busleyden ontdekken: “Ze zijn heel enthousiast en gefascineerd”

Als voorbeeld haalt de stad het familieparcours aan van Verborgen Parels, de tentoonstelling met Mechelse meesterwerken die momenteel loopt in Museum Hof van Busleyden. Visit Mechelen heeft ook ‘Mechelen stuurt je stappen’ ontworpen, een zoek- en wandeltocht voor de hele familie. “Een stedentrip naar onze stad heeft heel wat te bieden voor jong en oud”, zegt de schepen.

Lente meest in trek

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste daguitstappen in de lente plaatsvinden (37,%), gevolgd door de zomer (29,8%), de herfst (14,8%) en de winter (18,3%). Een derde (30,8%) van de dagjestoeristen bezoekt een museum, attractie, tentoonstelling, monument of een kerk. Een op de acht (12,8%) neemt deel aan een begeleide rondrit of rondvaart. (svh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen