©  Frank Abbeloos, Geert Van de Velde, Hugo Segers

Van afscheidstournee Clement Peerens tot Warmste Week: ontdek onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Clara Cleymans zij aan zij met Wim Helsen en Peter Van den Eede in jeugdproductie

©  Jeroen Hanselaer

Clara Cleymans heeft zelden een gaatje vrij in haar agenda. In de Corso in Berchem speelt ze vanavond met Michaël Pas en Prince K. Appiah voor Het Nieuwstedelijk de laatste voorstelling van Vrede, Liefde & Vrijheid, maar vanaf donderdag lonkt in HetPaleis alweer een nieuwe theaterproductie. In Stille Nacht speelt ze in een kerstverhaal voor kinderen vanaf 6 jaar aan de zijde van collega Peter Van den Eede en comedian Wim Helsen.

Alledrie spelen ze voor het eerst voor kinderen. En als we er de jongste exploten van de heren op naslaan, kan het niet anders of ook Stille Nacht heeft absurde trekjes. ‘Er is een paard dat niet weet dat het een paard is en de knol heeft een appelbol’, luidt het wervend op de website. Wie er niet voor terugdeinst om het kroost uit zijn comfortzone te halen en zelf ook graag eens lacht, kan tot 14 januari een zitje boeken bij HetPaleis.

www.hetpaleis.be

2/Clement Peerens kuist met CPEX zijn schup af

©  Geert Van de Velde

Muziekminnend Vlaanderen verkeert officieel in staat van rouw: de legendarische rockgroep Clement Peerens Explosition (CPEX) kuist in 2022 voorgoed zijn schup af. Gelukkig doen ze dat niet zonder afscheid te nemen van hun fans, en wel vanaf 20 december in zaal De Roma. In deze ‘very Aantwaarpse’ zaal zal de band in de periode tot 7 januari tien uitverkochte concerten spelen. Met Afscheid van het Platteland lieten Clement Peerens, Aertbeliën Sylvain en Lady Dave onlangs nog een nieuw nummer op de wereld los. Maar klassiekers als Vinde gij mijn gat, Foorwijf, Dikke Lu, Boecht van Dunaldy of Na is ‘m vol zullen op de afscheidsconcerten niet ontbreken.

www.deroma.be

3/‘Amerikaans’ circus in domein De Schorre

©  Hugo Segers

Boxtalino’s American Circus is ook dit jaar weer te gast in recreatiedomein De Schorre met een kerstshow voor de hele familie. Boxtalino presenteert een nieuwe circusshow met internationale topattracties, theater, traditionele circusacts, kleurrijke kostuums en muziek. Voor deze editie werd inspiratie gehaald in Amerika. Gedurende twee uur wordt de toeschouwer op sleeptouw genomen in een wondere wereld van cowboys en indianen, en American super heroes als Batman. Ook de spectaculaire USA Superbowl wordt in beeld gebracht tijdens de kerstshow van 17 december tot 8 januari in een tent in De Schorre.

www.boxtalino.be

4/Helmut met een bigband

©  Frank Abbeloos

Wanneer de kerstboom staat, dan gaat Helmut Lotti steevast de hort op om te spelen tijdens kerstconcerten. Op 21 en 22 december staat hij in de Koningin Elisabethzaal voor Radio 2 The Rat Pack In Concert. Tijdens deze heerlijk swingconcerten begeleidt de VRT Bigband mooie stemmen uit binnen- en buitenland. Je hoort crooner- en kerstklassiekers, verrassende duetten en een greep uit het legendarische repertoire van de Amerikaanse musical- en filmcomponist Richard Rodgers (1902 – 1979). Met ook nog de Britse jazz-legendes Clare Teal en Anthony Strong, The Voice Of Holland-winnaar Dennis Van Aarssen, de Grungblavers (Erik Goossens, Ivan Pecnik & Manou Kersting) en Loredana.

www.koninginelisabethzaal.be

5/Warmste Week zamelt centjes in om kansarmoede te bestrijden

De Warmste Week is de solidariteitsactie van VRT, die jaarlijks wordt georganiseerd in de week voor kerst, van 19 tem 24 december. Dit jaar is het thema kansarmoede. Tot de dag voor Kerstmis worden in heel Vlaanderen acties georganiseerd om geld in het laatje te brengen. Zo wordt er op de roeibaan Hazewinkel in Willebroek dit weekend 24 uur gekajakt. Het Molse zwembad Vita Den Uyt organiseert op 18 december een Swimmathon, waarbij redders en zwemmers gesponsord kunnen worden voor elke gezwommen lengte. Tijdens de Warmathon is het van 19 tot 23 december aan de lopers: je sponsort per gelopen rondje van 3 km. In Mechelen strijkt de Warmathon op 22 december neer op de Grote Markt.

www.dewarmsteweek.be

6/Wie vindt de kabouters?

©  Arboretum Kalmthout

In het Arboretum in Kalmthout kunnen kinderen tussen 4 en 10 jaar van 17 december tot 8 januari op zoek gaan naar kabouters tijdens de Winterspeurtocht. Er wonen namelijk heel wat kabouters in de tuin van Arboretum Kalmthout. Ze helpen met tuinieren, hangen naamkaartjes aan de bomen, helpen zieke vogels, verzorgen egels, en doen nog zo veel meer.

Normaal verstoppen de kleine mannetjes zich, maar deze winter mogen jonge bezoekers voor een keer mee met hen op stap. Volg de kabouterwegwijzers in de tuin en kijk eens binnen in hun huisjes. Zie je een rode kaboutermuts, dan is het tijd voor een spelletje, een raadsel of een opdracht. Op het einde van de speurtocht mogen de kleine speurders en hun ouders zich echte arboretumkabouters noemen!

www.arboretumkalmthout.be

7/MAS presenteert expo over huiselijkheid

Op 17 december opent in het MAS de nieuwe vaste expo Iemand thuis?, helemaal op maat van families. De expo nodigt hen uit om na te denken over wat een ‘thuis’ betekent: Is het een dak en vier muren, of is het meer dan dat? Samen met heel wat Antwerpse families en Studio ORKA bouwde het MAS de voorbije maanden aan deze gloednieuwe vaste familie-expo op de zevende verdieping. Verrassende collectiestukken tonen hoe mensen hun thuis willen beschermen, wat ze wel en niet willen tonen aan de buitenwereld of welke thuisrituelen ze belangrijk vinden. Bij verschillende doe-stations kunnen bezoekers gezelschapspelletjes spelen of naar slaapliedjes luisteren.

www.mas.be

8/Turnhout zet rollerpiste op

Ook Turnhout verkeert in eindejaarsstemming. Van 22 december tot en met 8 januari ben je er welkom op het Wintersalon op de Grote Markt. Nieuw dit jaar op het plein is een rollerpiste met route doorheen de feeërieke Wintertuin, die werd aangelegd met viooltjes, houten diertjes, kerstbomen, lichtjes, een sprookjeshuis en spelelementen voor de allerkleinsten. Voor kinderen zijn er ook voorleessessies in de Wintertuin. Tijdens de weekends vinden er bij de kerststal optredens plaats van o.a. DJ Buscemi (6/1) of Dex & Deruytters (8/1). De winterchalets met drank en snacks worden uitgebaat door verenigingen en handelaars.

www.turnhout.be

9/Levende kerststal in Mechels begijnhof

Mechelen heeft zijn Groot Begijnhof, en dankzij het typisch Vlaamse karakter en de aparte architectuur veroverde dat een plekje op de Unesco-lijst van werelderfgoed. Na een pauze van twee jaar staat dit weekend op het binnenplein van brouwerij Het Anker een levende kerststal. Het gaat om een ‘tableau vivant’ met levende figuranten, gaande van het kindje Jezus, Jozef en Maria, engeltjes en herdertjes tot de ezel en schapen. Er is muzikale omkadering, straten zijn sfeervol versierd en op het plein kan je een hapje en drankje nuttigen. In een tent naast de stal wordt speelgoed voor kinderen tot 6 jaar ingezameld, dat later overgemaakt wordt aan een goed doel.

www.groot-begijnhof-mechelen.be

10/‘Het Kunstuur’ al toe aan vijfde editie

Frank Deboosere vertelt over zijn favoriete kunstwerk. ©  Guy Puttemans

Op initiatief van de broers Joost en Hans Bourlon zag in 2019 in Mechelen het tentoonstellingsconcept Het Kunst-uur het licht. In de Heilige Geestkapel, recht tegenover de Sint-Romboutstoren, hangen een aantal topwerken uit de periode 1850 - 1950. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé zorgt dat voor een uur betoverende kunst. De vijfde tentoonstelling loopt van 19 december tot 30 juni met werk van o.a. Rik Wouters, Valerius De Saedeleer en Emile Claus. Vertellers van dienst zijn o.a. , Frank Deboosere, Lucas Van den Eynde en Wim Opbrouck.

www.hetkunstuur.com