Burgemeester Vandersmissen en korpschef Yves Bogaerts bij de voorstelling van het halfjaarrapport van de criminaliteitscijfers in de Dijlestad. © Leo De Nijn

Criminaliteit in Dijlestad stijgt eerste halfjaar met 38%: “Eén op de vier gestolen fietsen is niet eens op slot”

Mechelen -

De criminaliteit in Mechelen is het eerste halfjaar van 2022 met 38% toegenomen. Dat is vooral te wijten aan een golf van inbraken in woningen en winkels, en diefstallen van fietsen. De korpschef doet een oproep om ze beter te beveiligen. “Een op de vier gestolen fietsen is zelfs niet op slot”, zegt Yves Bogaerts. De lockdown is achter de rug en dat heeft een weerslag op de opvallende stijgende cijfers in het halfjaar rapport 2022 van de criminaliteitscijfers.

Leo De Nijn

De eerste helft van dit jaar zijn in Mechelen 1.152 feiten gepleegd. Vooral veel diefstallen in woningen, uit voertuigen, winkels, gebouwen en diefstallen van fietsen en bromfietsen. “Het gaat vooral over de zogenaamde ‘prioritaire misdaadfenomenen’ waarop de politie eerst werkt. Dat is toch een toename van méér dan 300 feiten ten opzichte van het eerste halfjaar in 2021”, zeggen burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) en korpschef Yves Bogaerts dinsdagmiddag tijdens de voorstelling van het halfjaarrapport.

Vooral het aantal woninginbraken steeg van 64 naar 93 feiten (+45%). De inbrekers hebben ook de weg naar de Mechelse deelgemeenten gevonden: Leest (4), Battel (6), Hombeek (5) en Muizen (10) zijn een actieterrein geworden. De meeste inbraken gebeuren nog steeds in het centrum van Mechelen (22), Mechelen-Zuid (18) en Mechelen-Noord (16), waaronder de buurt van de Eikestraat.

“We zitten opnieuw aan onze misdaadcijfers van voor corona”, zegt korpschef Bogaerts. “We gaan de focus blijven leggen op woninginbraken en fietsendieven. Want het is duidelijk dat georganiseerde dievenbendes onze stad inrijden en even snel wegrijden naar andere steden. Ons politiekorps gaat nog meer gebruikmaken van camerabeelden om de daders te pakken.”

Rondtrekkende dievenbendes

Een opvallende piek in het rapport zijn de 218 winkeldiefstallen. Dat zijn er honderd meer dan vorig jaar en het hoogste cijfer sinds de start van de aantekeningen in 2002. De meeste diefstallen gebeuren in de Bruul (166) in warenhuizen (43%) en in kledingzaken (20%). “Ook hier weer de vaststelling: rondtrekkende daders. In hun auto’s vinden we buit van diefstallen in andere steden en gemeenten. Rondtrekkende dieven tillen de ongeziene cijfers omhoog en dat heeft zijn weerslag op het totaal resultaat van ons rapport, dat weer de norm aanneemt van voor corona”, vertelt de korpschef.

Positief is dat het aantal handtasdiefstallen zich tot drie feiten beperkt. Daar staat dan wel tegenover dat er weer een toename is van gauwdieven, die liefst 27 keer (+145%) toesloegen. De hotspots zijn de Blauwhondstraat-Borzestraat in de binnenstad en met de stationsomgeving als koploper.

Criminaliteit Mechelen - Vergelijking fenomenen semester 2021-2022. © Politiezone Mechelen-Willebroek

Verder is er sinds drie jaar ook een stijging van het aantal fietsdiefstallen (+28%) naar 304 tweewielers. De hotspots zijn opnieuw de hele binnenstad en de stationsomgeving met de Stationsstraat als koploper. “We praten met de NMBS over nog meer camera’s in de Stationsbuurt”, vertelt burgemeester Vandersmissen. “Maar we overleggen ook over de mogelijkheid om fietsen in bewaakte stallingen achter te laten. Vandaag geldt een abonnementsysteem, maar we willen dat iedereen zijn fiets veilig kan stallen. Elektrische fietsen worden alsmaar duurder. Daar komen nu ook nog steps bij. Dat trekt meer georganiseerde misdaad aan.”

Leg fiets vast

Korpschef Yves Bogaerts onderstreepte dat zijn manschappen vorig jaar in verband met de dossiers van ‘prioritaire misdaadfenomenen’ 95 opsporingsonderzoeken hebben verricht, waarbij 166 verdachten zijn voorgeleid geweest bij het parket en de onderzoeksrechter. “Daarbij zijn drie verdachten ingerekend die 36 fietsdiefstallen op hun geweten hadden. Mechelen is ook een fietsstad geworden. Maar sta mij toe ook nog een oproep te doen naar alle fietsers om hun tweewieler veilig achter te laten. Wij stellen vast dat een op de vier fietsen die gestolen worden, niet slotvast worden achtergelaten. Maak het de dieven ook niet té gemakkelijk. Leg zelfs je fiets vast in je tuinhuis”, besluit de korpschef.

© Politiezone Mechelen-Willebroek

© Politiezone Mechelen-Willebroek

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners