Michiel en Kevin presenteren hun ‘Elixier Officierke’ © Filip Spoelders

Recept uit 1864 leidt tot ‘Elixier Officierke’: “Een zuiver Mortsels product”

Mortsel -

De Elixier Officierke is het nieuwste streekproduct van Mortsel. Michiel Tisson en Kevin Van Asch brachten een oud recept uit de mess van de officieren van Fort 4 op smaak om tot deze elixir te komen. “We hebben er twee jaar aan gewerkt. Nu kan het op verschillende manieren worden gedronken. Of bij bereidingen worden gebruikt.”

Filip Spoelders

Het is niet toevallig dat Kevin en Michiel elkaar vonden voor een culinaire samenwerking. Kevin is voorzitter van de plaatselijke carnavalsvereniging Karnamor maar als leerkracht serveertechnieken en drankenkennis is hij verbonden aan CVO Vitant Campus Piva. Michiel runt restaurant Rocco en maakte onder de naam Klein Zwitserland al twee gins. “Met dit oude recept richten we ons op de elixir, een drank waarvan er eigenlijk nog niet zoveel zijn gemaakt.”

Het etiket verwijst naar het Fort 4 van Mortsel

Het recept kreeg een upgrade. “De drank werd in de mess van de officieren geschonken om de soldaten rustig te houden. We gebruiken amandelen, lavendel, gekarameliseerde peer en om de frisse toets aan te brengen, zit er ook een zeste van citrus in”, vertelt Kevin.

Café Wagner

Op het etiket staat het jaartal 1864. Hiermee verwijzen Michiel en Kevin naar het jaar waarin het Fort van Mortsel helemaal was afgewerkt. Het bouwwerk maakt deel uit van de Brialmontgordel. “Eén van de kapiteins die een tijd in het Fort was gelegerd, was Kapitein Wagner. Deze drank was naar verluidt zijn favoriete drank geworden. Daarom noemen we een koffie met een scheut Officierke voortaan de café Wagner”, vult Kevin aan.

“Onze elixir kan puur worden gedronken, met ijs of met een beetje tonic. We hebben zelfs een cocktail bereid. Dit is de Cocktail nr. IV, verwijzend naar ons fort.”

Met zijn restaurant Rocco is Michiel eveneens aan de slag gegaan in de keuken. “Appels flamberen met Officierke en dan een bolletje vanille-ijs er aan toevoegen, zorgt voor de Coupe Alexis. Alexis Brialmont is namelijk de architect van de fortengordel rond Antwerpen.”

Een fles Elixier Officierke van 50cl kost 24,95 euro. Verkooppunten en serveertips staan op de www.officierke.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners