De ontdubbeling van het fietspad langs de N118 Arendonk-Retie zal vooral op de brug over de E34 de veiligheid van de fietsers ten goede komen. © EMA

Fietsgemeente Retie wil nog één extra fietspad aanleggen: naar Arendonk

RETIE, ARENDONK -

Nu zowel de fietspaden naar Geel als naar Dessel helemaal vernieuwd zijn, telkens met mooie en vlot bollende asfaltstroken aan weerszijden van de rijweg, mag Retie zichzelf op de borst kloppen als een voorbeeldgemeente in Vlaanderen: vanaf de Markt in Retie kun je in alle windstreken veilig naar de omliggende dorpen fietsen.

Eddy Meulemans

Zes invalswegen komen er samen onder de toren van de Sint-Martinuskerk in Retie: vanuit Arendonk, Mol-Postel, Dessel, Geel, Kasterlee en Oud-Turnhout. Langs elk van de zes gewestwegen liggen er vrijliggende fietspaden.

“Het enige wat we nu nog missen, is een tweede fietspad langs de N118 naar Arendonk”, zegt schepen van Verkeer en Openbare Werken Luc Janssens (Nieuw Retie). “Tussen Arendonk en Retie ligt er enkele jaren een breed en comfortabel dubbelrichtingfietspad, maar we willen graag nog een extra fietspad aanleggen aan de overkant van de weg.”

Schepen van Verkeer en Openbare Werken Luc Janssens (Nieuw Retie). © EMA

Fietsster doodgereden

De gewenste ontdubbeling zou vooral op de brug over de E34 de veiligheid van de fietsers aanzienlijk verbeteren. Het viaduct is al vele jaren een geduchte gevarenzone voor de zwakke weggebruiker. Over een afstand van 600 meter kun je er op zes plaatsen van je fiets gereden worden. Wat de situatie zo gevaarlijk maakt, is dat er maar één fietspad ligt, links van de weg als je richting Retie rijdt, dat bovendien doorkruist wordt door twee op- en afritten en twee drukke zijstraten. In 2011 werd er zelfs een fietsster doodgereden. De vrouw werd toen op het fietspad omvergereden door een Nederlandse auto die vanop de N118 in volle vaart de E34 wilde opdraaien.

“Gevaar komt van alle kanten”

“Ik hou mijn vingers altijd op de remmen hier en kijk de hele tijd voor me, achter me, links en rechts. Het gevaar kan hier van alle kanten komen”, zegt een Retiese fietser die in Arendonk werkt.

Sinds het fatale ongeval in 2011 is aan de gevaarlijke toestand op de brug over de snelweg niets wezenlijk veranderd. Toch mogen de vele scholieren, pendelaars en fietstoeristen die er dagelijks passeren, stilaan hopen op een duurzame verbetering, want de subsidies voor de aanleg van de missing link tussen de Hertevelden in Arendonk en de Europalaan in Retie zijn intussen goedgekeurd.

“We zijn volop bezig met de onteigeningen”, bevestigt schepen Luc Janssens van Retie. “Voorlopig is alles heel vlot verlopen: 75% van de grondaankopen is al afgerond.”

Eerste spadesteek in 2025

Pas wanneer alle noodzakelijke grondverwervingen, zowel in Retie als Arendonk, gerealiseerd zijn en ook de bouwvergunning is goedgekeurd, kunnen de werken op het terrein starten. De betrokken gemeentebesturen verwachten dat de aannemer de eerste spadesteek kan uitvoeren in 2025.

De N18 Retie-Dessel is helemaal vernieuwd, met nieuwe riolering, nieuw wegdek en nieuwe fietspaden. Sinds dinsdag is de weg weer open. © EMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners