



Wat een stunt! Marokko doet bijnaam alle eer aan. Leeuwen van de Atlas sturen Spanje naar huis na strafschoppen
Niet Spanje maar Marokko naar de kwartfinale. De eerste echte verrassing in deze tweede ronde van het WK. Spanje vergoot bloed, zweet en tranen tegen de stugge en gedisciplineerde Marokkanen maar het mocht niet baten. Net als vier jaar geleden op het WK sneuvelt La Selección in de tweede ronde na strafschoppen. Het kon geen enkele strafschop omzetten. Kroatië en Marokko, de twee teams die de Belgen uitschakelden, zitten in de kwartfinale.
De wedstrijd werd er een zoals was verwacht. Veel balbezit voor de Spanjaarden en Marokko dat meestal op verdedigen aangewezen was. Zeker in de tweede helft kwamen Ziyech en co er nog amper uit. De doorgaans verfijnde techniek liet Spanje in de steek. Het kon te weinig echte kansen creëren maar dat lag ook aan de uitstekend verdedigende Marokkanen.
Wat heeft deze Marokkaanse ploeg in vergelijking met andere talentrijke generaties die ze voorging? Een enorme discipline. Stonden de Noord-Afrikanen doorgaans bekend voor hun frivoliteit en hang naar profilering dan staat er nu een team dat het ‘Eén voor allen, allen voor één’-principe huldigt. Ze kunnen stuk voor stuk voetballen, dat weten we van de pleintjes, maar nu ze dat ook aan discipline paren moet er altijd rekening mee gehouden worden. En met Bono, Mazraoui, Hakimi, Ziyech, Boufal, Ounahi... zit er ook veel talent in het team.
Discipline
Is het mooi om naar te kijken? Dat nu ook weer niet. In de tweede helft trok Marokko zich terug op de eigen helft en bouwde een verdedigingsgordel waarop het Italië van weleer jaloers zou op zijn. Maar ook hier: de discipline waarmee dat gepaard gaat, is indrukwekkend. Alsof door een elastiek aan mekaar verbonden waren, zo schoof de defensie van links naar rechts en geraakte Spanje er niet door. Een schot van Dani Olmo op de vuisten van Bono. Een vrije trap van dezelfde Dani Olmo in de slotfase schoot door maar Bono liet zien dat hij ook een topkeeper is.
© AFP
In de eerste helft was het nog anders geweest. Toen ging Marokko vrijer zijn kans en kreeg het ook de beste kansen. Twee om precies te zijn. Een schot van Mazraoui werd door Unai Simon gepakt, Aguerd kopte in kansrijke positie over. Als Marokko met twee kansen de meeste mogelijkheden had, dan moest Spanje het met minder doen. Eentje dus. Even voor het halfuur glipte Asensio dan toch eens door die defensie. Hij besloot in het zijnet.
Op de paal
Al die Spaanse moeite om door die Marokkaanse defensie te geraken, lag ook aan La Selección zelf. De Spanjaarden combineerden niet zo nauwkeurig als we van hen op dit toernooi al gewoon waren, zeker in de eerste twee wedstrijden tegen Costa Rica en Duitsland.
In de verlengingen beukte Spanje steeds meer op de Marokkaanse defensie die in het eigen strafschopgebied ging kruipen. Toch was de beste kans voor Marokko maar Cheddira stuitte op Unai Simon. In de extra tijd van de verlengingen trapte Sarabia namens Spanje nog op de paal.
© AP
© REUTERS
© EPA-EFE
Hoofdpunten
Brian Priske volgt de Great Old nog steeds: “Met dit voetbal komt Antwerp dichter dan ooit bij een nieuwe landstitel”
Priske eist nog half miljoen euro van Antwerp, rechtszaak komt midden februari voor
Clubicoon Tom Pietermaat over zijn maatje Jan Van den Bergh: “Vanaf nu is Jean Mister Beerschot”
Beerschot houdt Westerlo af, Nzita blijft minstens tot eind dit seizoen op het Kiel
MEER OVER Interlands
Waarom Leuven het nieuwe Walhalla is voor het vrouwenvoetbal: er is veel meer dan de Gouden Schoen van Nicky Evrard
Oefenmatch tussen Rode Duivels en Duitsland in de maak
Voetbalbond mikt hoog voor nieuwe bondscoach van Rode Duivels: ook Löw, Pochettino en Villas-Boas op shortlist
Thomas Vermaelen over functie van technisch directeur bij de bond: “Als men mij vraagt, wie weet”