©  AFP

Vuurwerkverbod met oudejaar wekt onbegrip: “Politie heeft dan wel wat beter te doen dan mensen te controleren die een vuurpijl afschieten”

Hamme/Waasmunster -

In een nieuw politiereglement van de zone Hamme-Waasmunster staat een strikt verbod voor burgers om tijdens de nacht van oud naar nieuw vuurwerk te ontsteken. In Waasmunster reageert oppositiepartij alvast verbolgen. “Gaan we de richting uit van een politiestaat?”, oppert Rik Daelman (Open VLD).

Jan Van de Velde

Vorig jaar mocht dat wel nog tussen 23 en 1 uur. Voor verenigingen die tijdig een aanvraag indienen en voldoen aan preventieve veiligheidsmaatregelen, kunnen de burgemeesters van beide Durmegemeenten een uitzondering toestaan. Ze kondigen alvast een alerte controle aan door de politie op het naleven van het vuurwerkverbod.

In Waasmunster is oppositiepartij Open VLD fel gekant tegen dit verbod op vuurwerk. “We vinden dat vuurwerk bij de jaarwisseling zeker mogelijk moet blijven”, stelt gemeenteraadslid en voormalig burgemeester Rik Daelman.

“Er is niet alleen het feestelijk karakter van deze periode, maar we vernemen ook van de brandweer dat zich in het verleden nooit incidenten voordeden. Moeten voortaan dan ook de kerstboomverbrandingen en barbecues verboden worden? Als onze vrijheden op die manier beknot worden, dreigen we te evolueren naar een politiestaat. Bovendien is de controle voor de politie quasi onmogelijk. Zeker omdat de politie gezien de inbrakengolf wel wat beter te doen heeft dan mensen te controleren die een vuurpijl willen afschieten op oudejaarsavond.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners