© ATV

Cybercriminelen vallen Antwerpen aan: nog tot eind deze maand impact, hier en daar terug naar pen en papier

Antwerpen -

De stad Antwerpen is afgelopen nacht slachtoffer geworden van een cyberaanval. De aanval heeft zowel impact op de interne werking als op de dienstverlening van de stad. IT-experten doen er alles aan om de computersystemen zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen, maar de verwachting is dat de impact nog tot eind deze maand voelbaar zal zijn. Het Antwerps parket is een onderzoek gestart.

nelo, vhn

Cybercriminelen hebben in de nacht van maandag op dinsdag een aanval gepleegd op het informaticasysteem van de stad Antwerpen. “Door de hacking zijn sommige tools en systemen geïmpacteerd, waardoor ze niet of minder werken”, bevestigt Dirk Delechambre, perscoördinator van stad Antwerpen. “Dit heeft impact op de interne werking en de dienstverlening voor de burgers.”

Zo ondervindt bijvoorbeeld de afsprakentool van de stad en van de politie hinder, waardoor burgers geen afspraak kunnen maken. Ook het reservatiesysteem van de stedelijke musea werkt niet meer, aan de stadsloketten kunnen enkel nog reispassen worden uitgereikt. “Er wordt getracht om de hinder tot een minimum te beperken”, zegt Delechambre.

Politie en brandweer

Ook het Zorgbedrijf is getroffen. “De software waarmee we bijhouden wie welke medicatie moet krijgen, doet het niet meer door de aanval”, zegt Johan De Muynck, algemeen directeur van Zorgbedrijf Antwerpen. Die organisatie beheert onder meer achttien woonzorgcentra. “Zo lang dat niet is hersteld, werken we met de klassieke briefjes voor voorschriften. We verwachten dat de problemen vanavond of vannacht zijn opgelost. Voor de rest is er bij ons niets geraakt. Sinds vannacht koppelen we wel systematisch zaken af om die aan een stresstest te onderwerpen en zo te zien of er geen manco’s zijn.”

Ook het stedelijk onderwijs is getroffen. Zo zouden enkele scholen hun leerlingen naar huis gestuurd hebben omdat de computers niet meer gebruikt konden worden. De hulpdiensten zoals brandweer en politie kunnen ondanks de impact blijven werken en zijn telefonisch bereikbaar via de bekende noodnummers 101 en 112. Het e-loket van politiezone Antwerpen blijft bereikbaar, de e-formulieren van brandweer zijn momenteel niet beschikbaar.

Digipolis

De experten van Digipolis Antwerpen, de IT-partner van de stad, stellen alles in werking om de computersystemen zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen en de back-ups weer online te krijgen.

“De stad doet er alles aan om, wellicht vanaf begin volgende week, de digitale dienstverlening stapsgewijs terug op te starten. Het zou wel nog tot eind deze maand kunnen duren om alle digitale toepassingen terug online te krijgen”, aldus de stad Antwerpen dinsdagavond.

Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanval zit. De stad bevestigt dat de cybercriminelen voorlopig nog geen contact hebben opgenomen met de stad en er ook geen losgeld is geëist. Het Antwerps parket is een opsporingsonderzoek gestart. (nelo, vhn, jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners