©  Jurgen Remmerie

De Lijn kan minderjarige zwartrijders weer beboeten dankzij nieuw uitvoeringsbesluit

De Lijn mag minderjarige reizigers weer beboeten voor zwartrijden. Dat staat in een nieuw uitvoeringsbesluit dat in het Staatsblad verscheen. Onlangs had een rechter een boete van een minderjarige zwartrijder nietig verklaard omdat er geen wettelijke basis voor bestond.

edb

LEES OOK. Jeugdrechtbank vernietigt boete De Lijn wegens zwartrijden: “Geen wettelijke basis om minderjarigen te beboeten”

De jeugdrechtbank in Antwerpen heeft onlangs de beslissing van de sanctionerend ambtenaar van De Lijn, die besliste om een minderjarige een boete van 81 euro op te leggen wegens zwartrijden, vernietigd. In het opmerkelijk vonnis stond te lezen dat het opleggen van boetes enkel kan op voorwaarde dat de overheid duidelijk omschrijft welke boete een minderjarige zwartrijder kan verwachten. Er was geen uitvoeringsbesluit te vinden met betrekking daarop, dus moest de minderjarige de boete niet betalen.

De woordvoerster van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) reageerde dat de rechtsgroep van de minderjarigen inderdaad uit de uitvoeringsbesluiten was verdwenen tijdens de vorige legislatuur. Er is meteen een nieuwe uitvoeringsbesluit gemaakt, dat door de Vlaamse regering goedgekeurd werd. Nu het besluit in het Staatsblad gepubliceerd staat, is het officieel van kracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER