‘Modelgevangenis’ nog maar net open en nu al gaat personeel staken: “Situatie is er ongereguleerd en onveilig”

De gevangenis in Haren is nog geen maand open en het personeel gaat woensdag al ­staken. “De situatie is er ­ongereguleerd en onveilig”, klinkt het bij de vakbonden.

Yumi Demeyere

Voor de opening zijn er maar twee proefdagen geweest, hekelt het gemeenschappelijk vakbondsfront. “Het veiligheidsdraaiboek voor de wandeling, het bezoek of wanneer een gevangene naar de dokter moet, is niet aangepast aan de ervaringen en infrastructuur doordat er ­amper proefgedraaid is”, zegt Frank ­Conings van het ACV.

De combinatie van overbevolkte gevangenissen en personeels­tekort – er worden nog 173 cipiers gezocht – leidt bovendien tot een gebrekkige opleiding van het personeel. “In Haren worden ze er meteen in gegooid. De werknemers voelen zich on­beholpen en onveilig”, zegt Alain Blancke, nationaal afgevaardigde van het ACV. Momenteel worden nog 173 nieuwe detentiebegeleiders gezocht.

De vakbonden hopen dat het beroep ook aantrekkelijker wordt gemaakt. “Gevangenisambtenaren worden al twintig jaar volgens hetzelfde barema uit­betaald. Wij willen een volwaar­dige dertiende maand en maaltijdcheques.”

De nieuwe gevangenis van Haren zou ‘een modelgevangenis’ moeten zijn. Er is plaats voor 1.190 gedetineerden, waarvan een deel uit hun uitgewoonde cellen in Vorst, Berkendael en Sint-Gillis naar dit nieuwbouwcomplex zijn verhuisd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER