© ATV

Spectaculaire oefening: 200 hulpverleners spelen gewapende inval in Antwerpse synagoge na

Antwerpen -

De politie, brandweer en medische discipline hebben maandagavond geoefend op een opvallend scenario. In de oefening drongen gewapende mannen de Romi Goldmuntz Synagoge binnen. Een intense operatie die, met meer dan tweehonderd hulpverleners ter plaatse, een grote impact had op de omgeving.

Nette Loots

Al een jaar is de afdeling Geweldbeheersing van de Antwerpse politie bezig met het uitwerken van oefening Phoenix, een oefening waarbij een rechts extremistische groepering de Romi Goldmuntz Synagoge aan de Oostenstraat binnenvalt. Om deze uitdaging tot een goed einde te brengen moet er een goede samenwerking zijn tussen zowel de politie, de brandweer én de medische diensten.

Het scenario ging als volgt: enkele dagen voordien kreeg de Antwerpse politie een rechts-extremistische groepering in het vizier na een ontmoeting in het Stadspark. Een groep die maandagavond gewapend de Romi Goldmuntz Synagoge binnenviel en het vuur opende tijdens een Joodse eredienst. De politie kwam massaal ter plaatse, georganiseerd konden ze alle daders één voor één uitschakelen.

(Lees verder onder de foto’s.)

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Tijdens de interventie vielen fictief een tiental gewonden. Volgens de speciaal aangeleerde technieken hielp de brandweer de politie om slachtoffers snel en veilig uit de gevaarlijke situatie te ontzetten en over te dragen aan de medische hulpverleners.

Intense samenwerking

Meer dan tweehonderd hulpverleners namen deel, onder wie 25 brandweerlieden en 50 medische hulpverleners. Daarbij werd ook nog eens een tiental vrijwillige simulanten en figuranten ingezet, elk met hun eigen rol.

(Lees verder onder de foto’s.)

© Joris Herregods

© Joris Herregods

“Het voorbije jaar zijn honderden politie- en brandweermannen getraind om in het geval van een gewapend incident in te grijpen”, vertelt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Het is een intense samenwerking waarbij de politie de verdachten uitschakelt en ervoor zorgt dat de brandweer veilig en efficiënt slachtoffers kan ontzetten, het zogenaamde CE-RT (casualty extraction rescue teams, red.). In de oefening hebben de hulpverleners deze technieken succesvol in de praktijk toegepast.”

@gva Spectaculair! Zo'n 200 hulpverleners speelden maandag een gewapende inval in een Antwerpse synagoge na. #gva #nieuws #politie #vjp #antwerpen #scenario #viral #crimetok #fyp ♬ Intense Music(850540) - Pavel

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV