©  BELGA

Mondo Duplantis en Sydney McLaughlin zijn Wereldatleten van het Jaar

De Zweedse polsstokspringer Mondo Duplantis en de Amerikaanse hordeloopster Sydney McLaughlin zijn maandagavond door World Athletics uitgeroepen tot Wereldatleten van het Jaar.

Bron: BELGA

De 23-jarige Duplantis werd in 2022 wereldkampioen indoor en outdoor en Europees kampioen. Hij scherpte zijn wereldrecords aan tot 6m20 (indoor) en 6m21 (outdoor).

Duplantis kreeg de award al eens in 2020. Hij volgt de Noorse 400m-specliast Karsten Warholm op. 

Naast Duplantis maakten ook de Marokkaan Soufiane El Bakkali (wereldkampioen 3.000m steeple), de Noor Jakob Ingebrigtsen (wereld- en Europees kampioen 5.000m, Europees kampioen 1.500m), de Keniaan Eliud Kipchoge (verbeterde wereldrecord marathon) en de Amerikaan Noah Lyles (wereldkampioen 200m) tot de genomineerden.

De 23-jarige McLaughlin won dit jaar twee wereldtitels in Eugene, op de 400 meter horden en met de 4x400 meter estafette. Ze scherpte twee keer haar wereldrecord op de 400 meter horden aan, op de Amerikaanse trials (51.41) en het WK (50.68).

De vier andere genomineerden waren de Nigeriaanse Tobi Amusan (wereldkampioene 100m horden), de Jamaicaanse sprintster Shelly-Ann Fraser-Pryce (wereldkampioene 100m), de Peruaanse Kimberly Garcia (wereldkampioene 20 km snelwandelen) en de Venezolaanse Yulimar Rojas (wereldkampioene indoor en outdoor hink-stap-springen).

McLaughlin volgt op de erelijst de Jamaicaanse sprintster Eliane Thompson-Herah op. Nafi Thiam, die won in 2017, is de enige Belg op het palmares. 

Als Rising Stars vielen de Amerikaanse sprinter Erriyon Knighton en de Servische speerwerpster Adriana Vilagos in de prijzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek