Kunstenares Lisse Declercq ontwierp voor het vijftigjarig bestaan van het Frans Masereel Centrum in Kasterlee een gelegenheidskunstwerk voor alle 50-jarigen uit de hele gemeente.  © BERT DE DEKEN

50-jarigen delen mee in feestvreugde van Frans Masereel Centrum: leeftijdsgenoten ontvangen uniek kunstwerk

Kasterlee -

De 50-jarigen uit de hele gemeente Kasterlee delen mee in de feestvreugde van het Frans Masereel Centrum in Kasterlee, dat dit jaar ook vijftig kaarsjes uitblaast. Alle 263 50-jarigen in Kasterlee, Lichtaart en Tielen ontvangen een gelegenheidskunstwerk van lokale kunstenares Lisse Declercq. Maandagavond kwamen al ruim zestig 50-jarigen hun kleurrijke zeefdruk ophalen. “De zeefdrukken zijn gemaakt in onze eigen ateliers”, zegt Stijn Maes, directeur van het Frans Masereel Centrum.

Bart Van den Langenbergh

Niets dan lachende gezichten maandagavond in het Frans Masereel Centrum op de Masereeldijk in Kasterlee. Een zestigtal 50-jarigen uit de gemeente Kasterlee had zich aangemeld voor de feestelijke uitreiking van een gelegenheidskunstwerk. Iedereen met hetzelfde geboortejaar als het internationaal centrum voor grafische kunsten, 1972, ontvangt dat bijzonder geschenk ontworpen door de Kastelse kunstenares Lisse Declercq (29). “De genummerde zeefdruk-editie van het werk van Lisse Declercq met de titel Les yeux dans les yeux is de afgelopen weken in de ateliers van ons kunstencentrum geproduceerd”, legt Stijn Maes, directeur van het Frans Masereel Centrum, uit. “Het gelegenheidskunstwerk is een vertaling gemaakt op basis van een schilderij in olieverf op canvas van Lisse Declercq. Het schilderij werd herleid tot zeven verschillende lagen die manueel over elkaar gedrukt werden.”

Kunstenares Lisse Declercq toont samen met cultuurschepen Guy Van de Perre uit Kasterlee haar kunstwerk Les yeux dans les yeux. © BERT DE DEKEN

Lisse Declercq verleende al haar medewerking aan het verjaardagsfeest van het Frans Masereel Centrum op 15 oktober van dit jaar. Ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe wandeling Masereelroute maakte ze een installatie aan de sporthal van Kasterlee. Het kleurrijke schilderij voor de 50-jarigen bestaat uit een vlinder met twee opvallende ogen. “De tranen die vanuit een oog rollen, worden weer een rups en zo ontstaat weer een vlinder. Hiermee geef ik het moment van de coming of age, of de mijlpaal in de leeftijd, weer”, legt Lisse Declercq uit.

Positief gevoel

De 50-jarigen die maandag aanwezig waren, ontvingen elk een niet-ingekaderd exemplaar van 40 bij 50 centimeter van het kunstwerk. De leeftijdsgenoten die er maandag niet bij waren, kunnen hun kunstwerk zelf nog tot 23 december komen ophalen in het gemeentehuis van Kasterlee. Ook Griet de Kinderen, Astrid Vanmelle en Ann Culshaw waren bij de gelukkigen. “De interpretatie van de ogen en de traan is super. Het kenmerkt een verandering in je leven. Dit geeft een heel positief gevoel bij het bereiken van de leeftijd van 50 jaar”, vertelt Ann Culshaw.

De 50-jarigen Ann Culshaw, Astrid Vanmelle en Griet de Kinderen zijn heel tevreden met dit geschenk van het Frans Masereel Centrum. © BERT DE DEKEN

Bijzonder jubileumjaar

Het jubileumjaar van het kunstencentrum krijgt met de verdeling van de kunstwerken een bijzondere afsluiter. De gemeente Kasterlee en de directie stelden vorig jaar samen met een inwoners een Smaakpanel samen. “Dat Smaakpanel bestaat uit een groep enthousiastelingen om samen te werken aan het jubileumjaar. We hebben de kans gekregen om dit op een creatieve manier uit te werken”, zegt Guy Van de Perre (CD&V), schepen van Cultuur in Kasterlee. “We hopen ook het enthousiasme voor het kunstencentrum wat op te krikken en onze inwoners nog meer te betrekken bij het Masereel Centrum.”

Het bijzondere kunstwerk Les yeux dans les yeux voor de 50-jarigen uit Kasterlee. © BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners