De KNA-acteurs in de tragiekomedie Robbie. © Marc Wouters

Toneelkring KNA pakt uit met frisse tragikomedie

Ekeren -

Toneelgezelschap Kunst Na Arbeid (KNA) speelt vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 december in de Akerzaal van het Ekers Hof Robbie, een tragikomedie van Kapellenaar Jack Staal. Het gezelschap staat al sinds februari 1927 op het podium. Alleen de Tweede Wereldoorlog en Covid hielden hen thuis.

Karen Maegh (30) is de jongste aanwinst bij KNA. Jos Van Ham (76) speelt al vanaf zijn 16 jaar toneel. Hij is de oudste in het gezelschap. © mawo

“De coronapandemie heeft ingehakt op spelers en publiek”, zegt voorzitter Patrick Staepels. ”Maar we rechten de rug en verwachten weer volle zalen.” KNA kiest bewust voor een komedie met een lach en een traan(tje). ”Het zijn sombere tijden. De mensen hebben nood aan een zorgeloze avond. En daar is auteur Jack Staal een meester is”, zegt de voorzitter. Staal is al vijftig jaar actief in het toneelwereldje. Heel jong stond hij zelf op het podium, maar later ging hij zich meer toeleggen op schrijven en regisseren. Jack Staal schreef teksten voor onder meer Jacques Vermeiren, Luc Caals en wijlen Gaston Bergmans. Van zijn hand is Bloed, zweet en tranen, Nachtvlinders en Mijn broer draait mij een loer. Robbie is ook één van Jacks successtukken.

Voorzitter en regisseur Patrick Staepels is op zoek naar jonge mensen om het KNA gezelschap te vervoegen. © mawo

Robbie is een vrolijke jongen. Net zoals zijn vriend Joris is hij een volwassen man met een beperking die bij zijn moeder woont. Maar wat gebeurt er als het lot toeslaat en Robbies moeder voor een verscheurend dilemma staat? Het lijkt haast op een drama, maar dat is buiten Jack Staal gerekend. Katia Marinus, Eva Clinckers, Karen Maegh, Jos Van Ham, Patrick Staepels (tevens regisseur) en Wouter van Gemeren, geven de personage gestalte. 

Marie-Louise Mattheussens heeft het publiek zoveel mooie jaren toneel bezorgd. Zij werd 85 jaar. © mawo

Hoewel het een feestweekend wordt, staat het Ekerse gezelschap toch even stil bij het overlijden van Marie-Louise Mattheussens (85). Zij was sinds 1954 een dragende steun van KNA. Marie-Louise speelde in 63 toneelstukken en regisseerde vijf producties. Omdat ze ook een mooie stem had, werd ze gevraagd voor de musical Sepp’l (1966) van Emiel Hullebroeck, Op de Purperen Hei (1968) van Armand Preud’homme en Frederika (1983). Alle rollen in Frederika werden vertolkt door liefhebbers, uitgezonderd de figuur van Goethe die door Hendrik Verhoeven, leraar aan de muziekacademie van Brasschaat, gestalte werd gegeven. Marie-Louise speelde de hoofdrol. In de kranten werd met lof over haar geschreven. Hoewel Marie-Louise het toneel vaarwel had gezegd, bleef haar aandacht en hart bij KNA. (mawo)

Marie-Louise Mattheussens (met bloemen) schitterde in de musical Frederika (1983) aan de zijde van Hendrik Verhoeven. © mawo

Robbie, vr 9 (20u), za 10 (20u) en zo 11/12 (15u) in de Akerzaal van het Ekers Hof, Groot Hagelkruis 6.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners