Dirk Denoyelle zet niet alleen zijn creativiteit en Lego-bouwsteentjes in om de boodschap van duurzaam wonen en leven kracht bij te zetten, maar ook de kennis en ideeën van zijn dochters Yanaika en Laura. Hier alle drie bij de opening van de expo in de Braembibliotheek.  © JAA

Dirk, Laura en Yanaika Denoyelle bouwen duurzaam dorp in visionaire bibliotheek

Schoten -

De gemeente Schoten zet nu ook Dirk Denoyelle (58) in om haar inwoners tot meer duurzaam wonen en leven aan te zetten. De intussen niet meer officiële, maar nog altijd briljante Lego-bouwer, verhuisde zijn expo Science & Stone naar het niet eens zo onlogische decor van de Braembibliotheek. Ook zijn al even klimaatbewuste dochters Yanaika en Laura leveren een bijdrage.

Jan Auman

Yanaika Denoyelle is bio-ingenieur en sinds enige tijd aan de slag als ‘climate assistant’ bij Econopolis, de organisatie waarmee bekend televisiegezicht Geert Noels advies verstrekt aan overheden en bedrijven over hoe ze winst kunnen maken zonder dat onze planeet er onder lijdt. Deze week verschijnt van haar hand het boek Klimaatschok waarin Denoyelle junior twintig haalbare oplossingen voorstelt voor België, van een klimaatdieet tot koolstofopvang en futuristische buurten met wijkbatterijen en zonnepanelen op elk dak.

Yanaika’s zus Laura is architecte en vanuit die specialiteit evenzeer bekommerd om onze aarde en dus altijd op zoek naar creatieve oplossingen. Getuige daarvan onder meer haar boek Tiny Homes, dat in 2023 van de persen rolt. Ook Laura Denoyelle hielp haar vader bij het samenstellen van zijn duurzaamheidsexpo, die eerder in Technopolis en in het Koninklijk Paleis in Laken te zien was.

Dirk Denoyelle bij zijn Greta Thunberg uit Lego, met een luchter van Renaat Braem zwevend op de achtergrond. © JAA

Braem

De met Legoblokjes samengestelde taferelen staan nog tot 21 januari uitgestald in de Braembibliotheek. Ze zou zeker de toestemming hebben gekregen van de al lang overleden architect van het Schotense monument. Hij bedacht bijna honderd jaar geleden al het concept van de lijnstad. Hierin zou elke ontwikkeling binnen wonen en industrie geconcentreerd worden in één afgebakende zone om zo de rest van het landschap onaangetast te laten. Het omgekeerde van wat later in Vlaanderen zou gebeuren met de lintbebouwing. De Braembibliotheek is trouwens een brutalistische ode aan de vier natuurelementen: vuur, aarde, lucht en water.

“Met deze expo wil ik geïnspireerd op de vernieuwende ideeën van mijn dochters een positief toekomstbeeld schetsen en oplossingen aanreiken via diverse Lego-opstellingen. Zo is er een duurzame ministad en zie je hoe we de kust kunnen beschermen tegen de stijgende zeespiegel.”

Eenden tonen de weg

Denoyelle bouwde voor deze exp ook twee woningen naast elkaar: het ene huis mooi en strak, het andere met hetzelfde comfort maar klimaat- en milieuvriendelijker. De tuin kreeg een zwemvijver in plaats van een zwembad, waterdoorlatende tegels, geen airco maar een boom bij het raam... “Ik wil de milieu- en klimaatproblematiek op een positieve manier onder de aandacht brengen, met de focus op wat we wel en zelf kunnen doen om dat probleem mee op te lossen”, aldus Denoyelle, die de expo in Schoten zelf kwam openen met zijn gezin.

“Zo ontdekken kinderen hoe ze een verschil kunnen maken in de klimaatcrisis: niet meer vliegen, geen of minder vlees eten, de tips van de afvalladder volgen... Rare eenden, met lichamen in de vorm van verschillende voertuigen, hebben allemaal een verschillende voetafdruk. Zo wordt meteen duidelijk dat de trein beter is voor het klimaat dan de auto, en een cruiseschip veruit het meeste vervuilt.”

Denoyelle vulde de expo aan met een reeks mozaïeken van bekende wetenschappers. En natuurlijk mocht ook Greta Thunberg niet ontbreken. Er kropen 8.000 steentjes in de jonge klimaatactiviste. Om zoals elders creatieve bezoeker(tje)s mee te laten bouwen aan een duurzame stad, zoals mogelijk was in Technopolis, ontbreekt in de Braembib wel de ruimte. (jaa)

Blokjes in de bib, Bouwen voor de toekomst, Lego-blokjes, wetenschap en Renaat Braem nog tot 21 januari in de Braembibliotheek Schoten, Sint-Cordulaplein 10, tijdens openingstijden van de bib. Expo Dirk Denoyelle in Braembib

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners