Chirurgen Michael Ruyssers (links) en Ben Gys zetten de robot van Da Vinci in bij abdominale ingrepen aan onder meer buikwand, maag en darmen. © Zieksnhuis Geel

Ziekenhuis zet ook robot in bij operaties aan buikwand, maag en darmen

Geel -

Ziekenhuis Geel introduceerde eerder dit jaar de robot in het operatiekwartier van de urologen. Nu krijgt die hoogstaande technologie ook een toepassing bij operaties aan de buikwand, maag en darmen.

Hans Otten

Ziekenhuis Geel nam een tijd geleden de strategische beslissing om te investeren in robottechnologie. In de lente van dit jaar begonnen twee urologen-specialisten een operatierobot in te zetten bij het verwijderen van prostaten bij kanker. Nu raakten twee chirurgen van de dienst abdominale heelkunde overtuigd van de voordelen van robotchirurgie in hun vakgebied. In beide gevallen gaat het om toestellen van Da Vinci, waarvan de bediening wat weg heeft van een geavanceerde spelcomputer. Via een speciale bedieningsconsole op een afstand van de operatietafel kan de chirurg met joysticks de robotarmen aansturen. Daarop zijn bepaalde operatie-instrumenten vastgehecht.

In tandem

“Wij werken tijdens onze robotoperaties steeds in tandem. Een van ons bedient de console, terwijl de andere de operatie nauwgezet volgt en assisteert bij de operatietafel. Zo behouden wij maximale controle over elke ingreep”, zegt dr. Michael Ruyssers. Als voordeel zien de artsen het feit dat de robot trillingen en onbedoelde bewegingen wegfiltert, wat de bediening van de instrumenten nauwkeuriger maakt. Bovendien ziet de arts het operatieveld tien keer vergroot en haarscherp in zijn console.

“Voor buikwandchirurgie is aangetoond dat de robot een significant voordeel biedt in de behandeling van grotere navelbreuken en littekenbreuken”, zegt dr. Ben Gys. “Ook het maken van nieuwe verbindingen tussen maag en darmen kan veel efficiënter met de robot. Dit biedt een belangrijk voordeel bij onder meer specifieke vermagerings- en kankeroperaties.”

Kleine ruimtes

Een ander voordeel is dat de robot operatieve handelingen met zeer hoge precisie in zeer kleine ruimtes vergemakkelijkt. “Zo kunnen we complexe procedures in anatomisch moeilijk bereikbare plaatsen toch op minimaal invasieve wijze uitvoeren. Denk maar aan de verwijdering van tumoren in het kleine bekken. Ook kunnen we het verwijderen van kwaadaardige lymfeklieren verfijnder uitvoeren met minder risico op bloedverlies. Maar ook bij het herstel van maagbreuken moeten we zeer kleine bewegingen maken in de kleine ruimte tussen de twee longen. Dit kan perfect met de robot, die ons ook toelaat om achter het hoekje te werken door de gearticuleerde instrumenten”, zeggen dr. Gys en dr. Ruyssers.

www.ziekenhuisgeel.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners