© Joren De Weerdt

Duo riskeert 18 maanden cel voor cannabisplantage: “Stroomverbruik was ongewoon hoog ”

Mol

Een 60-jarige vrouw en een 61-jarige man stonden terecht voor het uitbaten van een cannabisplantage in een woning op de Postelsesteenweg in Mol. Ze riskeren elk een celstraf van 18 maanden en een boete. 

J.A. (60) en T.V. (61) stonden maandag terecht voor de teelt van cannabis en de diefstal van elektriciteit in een woning op de Postelsesteenweg in Mol. “Het onderzoek kwam op 14 januari 2021 op gang na meldingen van extreem hoog stroomverbruik”, zei openbare aanklager Sofie Bruyninckx op de correctionele rechtbank in Turnhout. “Bij een huiszoeking op de Postelsesteenweg in Mol vond de speurders op 20 januari in een verborgen ruimte 94 cannabisplanten. Op 22 januari kwam een verborgen plantage met 208 planten aan het licht. Er werd ook elektriciteit illegaal afgetapt.” De politie vond op hetzelfde adres ook een stroomstootwapen in de vorm van een zaklamp.

Volgens de onderzoekers werd er cannabis geoogst in december 2019, maart 2020 en in december 2020. DNA van de beklaagden werd teruggevonden op een sigarettenpeuk, mondmasker, handschoen en bril in de teeltruimte. De procureur vroeg om beiden tot een effectieve celstraf van 18 maanden en een boete te veroordelen.

De verdediging ging voluit voor de vrijspraak, in eerste instantie omdat de huiszoeking op een onwettige manier zou uitgevoerd zijn. “Het verhoogde stroomverbruik werd vastgesteld op een lijn van veertien panden. Er waren geen ernstige aanwijzingen van schuld om net op het adres van mijn cliënt een huiszoeking uit te voeren”, voerde meester Noémie Wagemans aan. “De vrouw baatte ook een saunazaak uit waardoor het stroomverbruik sowieso hoog was. Ze wist absoluut niets van een cannabisplantage in haar woning.”

Elektriciteitsmaatschappij Iveka vroeg nog een schadevergoeding van 138.000 euro voor de illegaal afgetapte stroom. De rechtbank velt een vonnis op 9 januari. (bvdl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners