Archiefbeeld. © rr

Drugs, wapens en auto’s met verborgen ruimtes onderschept bij internationale politieactie

De politie- en douanediensten van de Benelux en Frankrijk hebben afgelopen weekend een grensoverschrijdende operatie tegen drugshandel en -toerisme georganiseerd. Naast drugs, wapens en meer dan 22.000 euro cash geld ontdekte de politie in drie wagens professioneel verborgen ruimtes. Bij de actie werden 13 personen gearresteerd, 16 voertuigen werden in beslag genomen.

nelo

Bij de grootschalige werden in ons land meer dan duizend voertuigen gecontroleerd, twee bussen en zelfs een trein gecontroleerd. De politie en douane namen meer dan 700 kilogram marihuana, hasjiesj en spacecake in beslag. Ook een honderdtal gram cocaïne, heroïne en ketamine werd onderschept, samen met zeven wapens en meer dan 22.000 euro cash geld. 119 personen werden betrapt met drugs op zak, 27 personen waren onder invloed.

Tijdens een gezamenlijke controle van de douane van Brasschaat en de Federale Wegpolitie van Antwerpen werd zaterdag een wagen met Belgische nummerplaat uit het verkeer gehaald. “De auto was uitgerust met een professioneel ingebouwde verborgen ruimte”, vertelt Jana Verdegem, woordvoerster van de federale politie. “Een grote som geld en een waardevol horloge werden in het compartiment gevonden. De bestuurder werd ter beschikking gesteld van het parket, de wagen werd in beslag genomen.”

Ook in Nederland werden twee voertuigen met een verborgen ruimte onderschept.

Archiefbeeld. © rr

Verborgen ruimtes

Deze verborgen ruimtes worden voornamelijk gebruikt om grote hoeveelheden drugs en cash geld te vervoeren. Ze zijn zeer moeilijk te vinden en slechts met een specifiek systeem open te krijgen. Een voorbeeld: tegelijk de rem induwen, linker richtingaanwijzer aanzetten en een magneetje op het dashboard houden.

Onder impuls van het drugteam van de Centrale directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit (DJSOC) van de Federale Politie is een groep deskundigen inzake verborgen ruimtes in voertuigen opgericht. “De specifieke aandacht voor dit fenomeen werpt zijn vruchten af”, bevestigt Verdegem. ”In 2021 werden 108 verborgen ruimtes in voertuigen ontdekt, tegenover een 70-tal in 2020.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners