Margot Thyssen ontvangt de cheque uit handen van burgemeester, schepenen en de voorzitter van de cultuurraad. © koen fasseur

Internationaal gerenommeerde keramiste Margot Thyssen wint Kapelse cultuurprijs

Kapellen -

Margot Thyssen en Peter Bekaert kwamen dit jaar in aanmerking voor de cultuurprijs. Dat is goed en jammer tegelijkertijd, want beiden behoren in hun discipline tot de wereldtop en beiden verdienen deze prijs : Margot Thyssen als keramiste, Peter Bekaert als serigraaf/zeefdrukkunstenaar.

Erik Vandewalle

Margot Thyssen staat nu mee op de lijst van de winnaars van de Kapelse cultuurprijs. Zij kreeg van de drie jury’s het meest aantal stemmen achter haar naam. Margot Thyssen en Peter Bekaert hebben met elkaar gemeen dat ze meer bekend zijn buiten de landsgrenzen dan in eigen gemeente. 

Verantwoordelijke schepen An Stokmans (Open Vld): “Het zijn alle twee artistieke persoonlijkheden die het verdienen om met de cultuurprijs naar huis te gaan. Dat Margot Thyssen het haalde, heeft vooral te maken met het aantal online stemmen dat op haar is uitgebracht. Margot woont nog in de gemeente, terwijl Peter Bekaert een tijdje geleden is verhuisd naar Lier. We hebben veel moeite gedaan om Peter Bekaert naar zaal Lux te krijgen, maar het is ons niet gelukt. De privacywet maakt het moeilijk om de nieuwe gegevens van iemand te vinden. Maar we blijven zoeken en gaan in de toekomt toch nog iets organiseren om de befaamde serigraaf eer te bewijzen.”

Enkele werken van Margot Thyssen. © koen fasseur

Wereldwijde erkenning

Aan de cultuurprijs hangt een cheque van 1.000 euro. Ze mocht van de gemeente ook een aandenken kiezen. “Ik had graag een serigrafie van Peter Bekaert, want op die manier deelt de zeefdrukkunstenaar toch mee in deze cultuurprijs”, motiveerde Margot Thyssen.

De Kapelse keramiste won al heel wat internationale prijzen. Een hoogtepunt was de special award die ze won op de International Ceramics Competition in de Japanse stad Mino. Deze Special Judges Award kan je vergelijken met een wereldtitel.

Margot Thyssen: “Dit is een van de hoogst aangeschreven wedstrijden voor keramiek in de wereld. In totaal namen 2.145 kunstenaars deel. Je kon maximum twee werken selecteren, maar niet iedereen deed dat. Toch waren er liefst 3.683 ingestuurde kunstwerken. Een selectie liet in totaal 178 werken overblijven, die allemaal werden tentoongesteld in Mino. Verdeeld over drie categorieën mochten de zes juryleden in totaal zeventien prijzen uitreiken. Karasawa Masahiro, directeur van het National Crafts Museum in Tokyo, gaf in de categorie design zijn prijs aan mij.”

Minder beurzen, meer werken

Dit jaar nam ze deel aan negen internationale keramiekbeurzen. “Ik heb me voorgenomen om het in 2023 rustiger te doen. Ik werk met vloeibaar porselein en dat is een erg arbeidsintensieve techniek. Ik wil dus voldoende tijd om nieuwe keramiek te creëren”, benadrukt ze.

Ondertussen is het werk van Margot Thyssen wereldwijd verspreid en staat haar werk tentoongesteld in diverse musea in Europa en het Verre Oosten en wordt ze geselecteerd om deel te nemen aan internationale keramiekevenementen. Geregeld wordt de laureaat gevraagd om deel te nemen aan exposities in China. Maar Chinese politiek in verband met corona maakt reizen naar ginder zo goed als onmogelijk.

www.margotthyssen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners