©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Politieman benadert vrouwelijke slachtoffers van geweld en misbruik op zoek naar seks: “Dat maakt het nog verwerpelijker”

Antwerpen -

Een (ondertussen ex-) politieman is veroordeeld tot veertig maanden cel met uitstel. In de systemen van de politiezone Antwerpen zocht hij naar vrouwen die het slachtoffer waren van seksueel misbruik of intrafamiliaal geweld. “Hij was daarbij alleen op zoek naar intieme contacten”, zegt de rechtbank.

Sam Reyntjens

“Ik contacteer je omdat je rijbewijs vervallen is. Je hebt ook verkeersinbreuken begaan. Maar het is je geluksdag, al die inbreuken gaan vervallen. De bedanking mag je zelf invullen.” Een jonge Antwerpse vrouw kreeg in oktober 2018 telefoon van politieman Abdel, die meteen ook begon aan te sturen op een afspraakje. De toon in zijn chatberichten werd al snel seksueler en toen het uiteindelijk tot twee afspraakjes kwam, werd Abdel vrijwel meteen handtastelijk. “Beklaagde wilde haar onmiddellijk kussen en weigerde te stoppen wanneer ze dat vroeg. Hij kuste haar op de buik en stak zijn handen onder haar trui”, schrijft de rechtbank. “Hoewel ze hem vroeg te stoppen deed hij dat pas toen het slachtoffer hem wegduwde.” Volgens het slachtoffer werd ze nadien nog door de man achtervolgd in een politiewagen.

Ook twee andere vrouwen werden door de 37-jarige Abdel C. uit Berchem in hun seksuele integriteit aangetast nadat ze eerst door hem waren benaderd via WhatsApp. De feiten kwamen aan het licht nadat een slachtoffer klacht had ingediend tegen een onbekende die zich uitgaf voor politieman en die aanstuurde op seksuele contacten. De vrouw stapte met een foto van haar belager naar de politie. Daar moesten de inspecteurs niet lang zoeken naar een verdachte. Diverse politie-inspecteurs herkenden onmiddellijk een collega. De opzoekingen van Abdel C. in de systemen van de politie werden nagegaan. Daaruit bleek dat hij vooral vrouwen geboren in de jaren ‘80 opzocht die het slachtoffer waren geworden van intrafamiliaal geweld of seksueel misbruik. Hij liet er vaak ook geen gras over groeien. Zo deed een jonge vrouw aangifte van aanranding op 2 maart 2019. Dezelfde dag nog consulteerde Abdel C. dat proces-verbaal en stuurde hij de vrouw een bericht om contact met haar te leggen.

Straf met uitstel

Bij het uitlezen van de gsm van de politieman werden 49 profielfoto’s van vrouwen teruggevonden, 22 daarvan waren gelinkt aan nummers van vrouwen die eerder een klacht hadden ingediend bij de politie. Naar eigen zeggen contacteerde hij hen ‘om te helpen’. “Marokkaanse vrouwen hebben het moeilijker om klacht in te dienen als slachtoffer”, zei C. Een uitleg waar de rechtbank niet veel waarde aan hechtte. “Hij was alleen op zoek naar intieme contacten. Dat hij die zocht bij slachtoffers van intrafamiliaal geweld en seksueel misbruik maakt het nog verwerpelijker”, stellen de rechters in hun vonnis. C. kreeg in het verleden al een waarschuwing wegens ongeoorloofde opzoekingen, maar daar had hij geen lessen uit getrokken.

Abdel C. werd ook vervolgd voor het schenden van het beroepsgeheim. Hij had info over de zoektocht naar de vermiste Julie Van Espen doorgestuurd naar zijn vrouw en vrienden en had ook de locaties van politiecontroles gedeeld. Bij de opzoeking van een Israëli schreef hij “Deze boete maak ik met plezier”. C. nam ondertussen ontslag als politie-inspecteur.

De rechtbank hield er rekening mee dat hij nog een blanco strafblad heeft, C. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden, met uitstel. Hij wordt ook vijf jaar uit zijn rechten ontzet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen