De straatverlichting zal minder vaak branden in Nijlen. © Fluvius

Van 4.282 branduren per jaar naar 2.474: straatverlichting brandt niet langer hele nacht

Nijlen -

Fluvius start vanaf 12 december met het terugschakelen van de straatverlichting in Nijlen. De verlichtingsbeheerder doet dit op vraag van het gemeentebestuur, dat op die manier het verbruik onder controle wil houden.

Bert Provoost

Vanaf de week van 12 december brandt in heel wat straten geen straatverlichting meer tussen 23 en 6u. “De bedoeling is om de hoge kosten voor energie te verminderen. Bijkomende voordelen zijn minder uitstoot van CO2 en minder lichtvervuiling. In de dorpskernen van Kessel-Station, Kessel, Bevel en Nijlen en in de hele gemeente in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag blijft de verlichting wel branden”, meldt de gemeente.

De cijfers die daaruit volgen, maken duidelijk dat het verschil groot is. “Op een jaar bekeken branden alle straatlampen in de gemeente samen voortaan nog 2.474 uur. Dat was tot nu toe 4.282 uur. Er wordt daardoor per jaar 239.100 kilowattuur minder verbruikt. Dat komt neer op het verbruik van zo’n zeventig gezinnen.”

Ook de kerstverlichting brandt trouwens minder uren dan voorheen. De gemeente geeft ook nog aan dat er blijvend ingezet wordt op het plaatsen van ledverlichting, zoals dat eerder bij de heraanleg van de Berlaarsesteenweg en Herenthoutsesteenweg al gebeurde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners