Er is niks veranderd aan de Turnhoutse assistentiewoningen maar vanaf januari moeten de bewoners wel 140 euro extra vrij maken per maand. © RR

140 euro per maand extra voor bewoners serviceflats: “Onbetaalbaar en onaanvaardbaar”

Turnhout -

PVDA klaagt de indexatie en de verhoogde energievoorschotten voor bewoners van de assistentiewoningen van Zorggroep Orion aan. “We staan iedereen bij die moeite heeft om rond te komen”, reageert voorzitter Luc Op de Beeck.

Wouter Adriaensen

Vlaamse assistentiewoningen moeten aan het begin van elk jaar hun dagprijs aanpassen aan de index. Die is dit jaar met 12,27% wel uitzonderlijk hoog. Zorggroep Orion moet zo 3,15 euro per dag of ongeveer 95 euro per maand extra vragen aan haar bewoners. Bovendien stellen ze voor om de voorschotten voor de energierekening te verhogen met 45 euro tot 100 euro per maand.

“De bewoners van de serviceflats betalen in één klap 140 euro per maand extra”, rekende oppositieraadslid Wout Schafraet (PVDA) uit. “Verschillende van hen hebben ons al gezegd dat ze dat niet kunnen betalen. De crisis wordt naar onder doorgeduwd. Al dertien jaar indexeert de Vlaamse overheid de zorgbudgetten niet. Maar de bewoners moeten wel de volle pot betalen. En dat op een moment van de grootste koopkrachtcrisis in een halve eeuw. Dat is onaanvaardbaar”.

Schafraet vindt dat het Turnhoutse stadsbestuur een grote verantwoordelijkheid heeft. “Willen ze volgend jaar opnieuw de dagprijs voor de serviceflats indexeren? En doen ze binnenkort hetzelfde voor de woonzorgcentra? Afgelopen zomer werd de prijs in Woonzorgcentrum De Wending al verhoogd naar 2070 euro per maand. De kloof met een gemiddeld pensioen wordt alleen maar groter. Na een leven lang werken hebben mensen recht op een betaalbare oude dag.”

Eindafrekening drukken

Turnhouts schepen en voorzitter van Zorggroep Orion Luc Op de Beeck (CD&V) wijst er op dat assistentiewoningen hun dagprijs jaarlijks moeten indexeren. “Voor alle duidelijkheid: we willen niet de mensen uitpersen. We staan integendeel elke bewoner bij die hulp nodig heeft om rond te komen, indien nodig via het OCMW. We laten dus niemand uit de boot vallen.”

Volgens Op de Beeck is niet de indexering de grootste boosdoener. “Assistentiewoningen die samen op één meter zitten, hebben geen recht op btw-korting, op sociaal tarief en op energiecheques. Dat is volkomen oneerlijk. We gaan het dan ook aankaarten bij de overheid. Als zorggroep hebben we dan wel een groot contract bij onze energieleverancier, we kunnen ook niet heel veel afdingen. Om de eindafrekening van de bewoners te drukken, moeten de voorschotfacturen dus wel omhoog.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners