Jef Helsen (links) van Fruit Helsen hangt met een medewerker de reflectoren op tussen de appelbomen voor de gezellige Winteravond van komende zaterdag. © Hans Otten

Producenten Geelse korte keten houden samen Winteravond

Geel -

Op de site van Fruit Helsen in Geel verzamelen zaterdag 10 december verschillende lokale tuin- en landbouwers om hun verse hoeveproducten tijdens een gezellige Winteravond aan de man te brengen.

Hans Otten

Jef Helsen is intussen de derde generatie in het gelijknamige fruitbedrijf op de Janssen Pharmaceuticalaan in Geel. Samen met zijn echtgenote Virginie Hannes organiseerde hij de voorgaande jaren af en toe een opendeurdag, maar tijdens corona was dat niet mogelijk. “We zaten ook al langer te broeden op het idee om het in een andere formule te gieten. In Geel hebben we verschillende land- en tuinbouwers met een eigen hoevewinkel met wie het contact heel goed verloopt. We wilden op een of andere manier die producenten van de korte keten in de kijker zetten.”

Een eerste initiatief kwam er tijdens de coronaperiode vorig jaar, met een fietstocht die de verschillende landbouwbedrijven uit de korte keten met elkaar verbond. Ondanks het slechte weer namen liefst achthonderd fietsers deel aan het evenementje. “Dit keer komen we zaterdagavond 10 december vanaf 18u met zijn allen samen op onze terreinen”, zegt Jef Helsen. “De deelnemers zetten er een stand op waar je terechtkan voor producten uit hun eigen huis die ze speciaal voor deze avond bereiden. Het is geen marktje waar je hoeveproducten kan kopen, maar er valt ter plekke wel heel wat te eten en te drinken.”

Van soep tot dessert

Het varkensbedrijf en hoeveslagerij De Wolkenhoeve uit Ten Aard bakt op zijn ofyr bokes met spek en pensen met appelmoes, aardappelbedrijf Raf Patat uit Winkelomheide serveert ajuinsoep met aardappelen en Hoeve De Wolfskamer uit Holven verwent de zoetebekken met warme chocolademelk en lekkere zuiveldessertjes. “Zelf schenken wij onze gluhcider die we samen met de craft brouwers van Hoppug uit Meerhout hebben ontwikkeld, naast warm en koud appelsap en wat zoetigheden op basis van appel. De mannen van Hoppug hebben voor deze eenmalige gelegenheid ook een speciaal bier Nen Held gebrouwen dat ze ter plekke van het vat komen tappen.”

De naam van het blonde bier verwijst naar Helden Voor Helden, een vzw uit Oevel (Westerlo) die kinderen en jongeren met een chronische of levensbedreigende aandoening ondersteunt. “We hebben alle deelnemers gevraagd om een percentage van hun verkoopprijs zaterdagavond aan dit goede doel af te staan”, zeggen Jef Helsen en Virginie Hannes. “Zo hopen we er een warme Winteravond van te maken.”

Dwalen in boomgaard

Samen met de Landelijke Gilde kunnen bezoekers die avond ook een reflectortocht uitproberen. “Die hebben we uitgestippeld door onze boomgaard. Het is de bedoeling dat je met een zaklamp je weg zoekt aan de hand van de reflectoren die we hebben opgehangen. Onze appelboomgaard is 5 hectare groot, heel erg verdwalen kan je dus niet. De reflectortocht is ook maar iets van een kilometer lang, maar zo hebben we toch nog een extra attractie om de mensen bezig te houden. Er is ook een kleine speeltuin voor de kinderen en Guy Verellen komt met zijn draaiorgeltje voor muziek en sfeer zorgen. We zetten het hele terrein vol vuurkorven, die gemaakt zijn van oude gasflessen.”

De Winteravond in de boomgaard start zaterdag 10 december om 18u en duurt tot middernacht. Parkeren kan op de bedrijfssite van Janssen Pharmaceutica om de hoek bij Fruit Helsen. Op het fruitdomein op de Jannsen-Pharmaceuticalaan 1 zelf is er alleen parking voor fietsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners