Over enkele jaren zien de gebouwen van Cartamundi in de Visbeekstraat er helemaal anders uit. © RR

Cartamundi bouwt derde Japanse fabriek en herstructureert Turnhoutse activiteiten

Turnhout -

Het Turnhoutse Cartamundi, de grootste fabrikant van kaart- en bordspellen ter wereld, investeert 80 miljoen euro in extra productiecapaciteit. Een deel van dat bedrag gaat naar haar Kempense thuisbasis, waar de bedienden verhuizen en de fabriek wordt uitgebreid.

Wouter Adriaensen

Meer dan zeshonderd bedrijfsleiders, ambtenaren en andere vertegenwoordigers van ons land, onder wie prinses Astrid en minister voor Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR), zijn momenteel op handelsmissie in Japan. Onder hen ook CEO Stefaan Merckx van Cartamundi, die er aankondigt dat zijn bedrijf een derde Japanse fabriek gaat bouwen, in de omgeving van Tokio. De tweede opende pas vorig jaar haar deuren.

“De voorbije vier jaar is onze omzet in Japan gegroeid van 50 naar 100 miljoen euro”, zegt Merckx. “Dat geeft een idee voor de komende jaren.” De groei is onder meer te danken aan de populariteit van ruil- en verzamelkaarten in Japan. Die worden gebruikt voor spellen zoals Magic: The Gathering, Pokémon enDungeons & Dragons maar kunnen ook de beeltenis van personages uit strips en films dragen.

Japan, Mexico, Duitsland

De gouden jaren van bordspellen zoals Monopoly en Cluedo lijken, samen met de coronacrisis en bijhorende lockdowns, voorbij. Bij Cartamundi daalde de omzet in dat segment dit jaar met 10%. Geen probleem echter, de ruilkaarten vertegenwoordigen immers meer dan een kwart van de jaaromzet van 650 miljoen euro.

Om hun groei te bestendigen is echter meer productiecapaciteit nodig. De nieuwe Japanse fabriek moet in 2026 operationeel zijn. In Mexico werd net een nieuwe vestiging geopend. En in de buurt van het Duitse Leipzig schieten de werkzaamheden ook al goed op.

Turnhoutse capaciteit verdubbelen

Cartamundi stelt vandaag drieduizend mensen tewerk op vier continenten. Maar de thuisbasis Turnhout, waar het in 1970 allemaal begon, wordt niet vergeten. Het bedrijf investeert 25 miljoen euro in een uitbreiding van de fabriek aan de Visbeekstraat, goed voor honderd extra jobs.

“Onze vijftig bedienden verhuizen naar een nieuwe locatie in Turnova”, zegt Merckx. “Hun kantoren en de parking van onze fabriek worden heraangelegd tot een nieuwe productiesite. Die zal zich focussen op ruilkaarten. Eind volgend jaar moet de fabriek klaar zijn, tegen 2025 willen we onze Turnhoutse capaciteit verdubbelen.”

De voorbije tien jaar groeide Cartamundi gemiddeld met 10% per jaar. Dat was mede te danken aan overnames, zoals twee fabrieken van Hasbro in 2015 en de Amerikaanse speelkaartenfabrikant USPC in 2019. Ook digitaal gaat het Cartamundi voor de wind. Het voorbije half jaar werden al 500.000 betaalde en 21 miljoen ruiltransacties uitgevoerd op haar Hro-platform.

www.cartamundi.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER