Voorzitter van het Broederschap van de Gezoden Worst overhandigt de trofee ‘Weust van het Jaar( aan Joppe Vranken (links). © Marc Wouters

Broederschap van de Gezoden Worst na twee jaar weer samen: Joppe Vranken (26) is ‘Weust van het Jaar’

Ekeren -

Na twee jaar inactiviteit door corona kwam het Broederschap van de Gezoden Worst‘ opnieuw samen. Bij slager De Laet in de Dorpsstraat werd het geheime recept uit grootmoeders tijd nog eens bovengehaald. “Een gezoden worst mag je absoluut niet vergelijken met beuling”, maakt broeder-voorzitter Bart Maertens van bij de start duidelijk.

Het broederschap telt vier nieuwe leden. In het midden voorzitter Bart Maertens, met links Tim De Meulder en Jim Ruymen en rechts Bart Derden en Kevin Bellekens. © mawo

Gezoden worst is winterse kost. Heel wat senioren kennen het nog uit hun jeugd. Vijftien jaar geleden werd het recept in de schoot van de Lustige Gans in Ekeren weer bovengehaald. Bij slager Jan Kerschot werden er enkele ingrediënten aan toegevoegd, die tot op de dag van vandaag geheim blijven. Leden van het broederschap beloven op leven en dood de exacte samenstelling van de worst nooit prijs te geven.

Worden hier de geheime ingrediënten aan toegevoegd? © rr

Intussen heeft slager Lode Hendrickx de exclusieve bereiding van de gezoden worst overgenomen. De allereerste bereiding van het winterseizoen gebeurt door het broederschap. Tijdens de proefavond wordt ieder jaar ook de ‘Weust van het Jaar’ verkozen. Joppe Vranken (26) mocht in het Ekers Hof de trofee 2022-2023 in ontvangst nemen. Hij volgt Lode Hendrickx op. Er werden vier nieuwe leden aan het broederschap toegevoegd: Tim De Meulder, Jim Ruymen, Bart Derden en Kevin Bellekens.

Het aloude recept staat netjes in dit boek opgetekend © rr

Een gezoden worst is geen beuling. Het is een mengeling van varkens- en kalfsvlees op smaak gebracht door kruiden. Speciaal voor het broederschap worden er nog geheime ingrediënten aan toegevoegd. De naam gezoden verwijst naar zieden, wat zoveel betekend als koken in een ziedende hitte. De worst wordt niet gekookt op 100 graden Celsius, maar in een kruidige bouillon verwarmd tot 70 graden. Na het koken worden de worsten bewaard in een gelatine, die samen met de gebruikte bouillon opstijft.

Smakelijk! © mawo

 (mawo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners