Sabine Smets ging vier vijfde werken om haar debuutroman te kunnen schrijven. © rr

Mechelse debuteert met roman ‘Ik dacht je dood’: “Schrijven is hard werken”

Mechelen -

Ik dacht je dood, de debuutroman van de Mechelse Sabine Smets (56), zat al jarenlang in haar hoofd. Maar toen ze besloot om vier dagen op vijf te gaan werken, zette ze haar ideeën ook daadwerkelijk op papier. Het resultaat is een meeslepende roman die naar meer smaakt.

Ward Bosmans

Hoewel het tot nu geduurd heeft voor Sabine Smets haar eerste boek uitbracht, is ze al sinds haar tienerjaren aan het schrijven. “Vooral als uitlaatklep en vooral kortverhalen en gedichten. Gelukkig zijn die grotendeels verloren gegaan”, lacht ze.

Sabine werd in Hasselt geboren en studeerde talen in Antwerpen. Daar leerde ze haar man kennen en via een ommetje in Leuven belandde ze in Mechelen. “Ik ging aan de slag bij DuPont de Nemours, waar ik de voorbije tien jaar heb gewerkt als preventieadviseur. Ik ben enkele jaren geleden met dit boek begonnen, maar toen ik halverwege was, stopte het. De kinderen gingen naar de universiteit, het werd druk op het werk… kortom ik had geen tijd meer om voort te schrijven. In overleg met mijn baas ben ik dan vier vijfde gaan werken. Zo werd vrijdag mijn schrijfdag, mede dankzij de flexibiliteit van mijn management en het Work-Life-programma van DuPont.”

Ik dacht je dood is literaire fictie. © rr 

Sabine is dan wel gepassioneerd door taal, toch volgde ze nooit een opleiding. “Ik zocht zelf een aantal dingen op. Hoe werk je een personage uit? Hoe maak je een structuur in je boek? Dat laatste had ik al in mijn hoofd zitten. Alleen kwam ik er niet toe om het uit te schrijven. Ik heb dan voor mezelf een tijdlijn uitgewerkt en dat gedisciplineerd gevolgd. Toen het boek klaar was ben ik heel goed begeleid geweest door de uitgeverij.”

‘Ik dacht je dood’ is literaire fictie die zich afspeelt in een niet nader genoemde Vlaamse stad en in Londen. De roman is in de ik-persoon geschreven. “Ik wou een goed evenwicht tussen drama en feelgood. Ik zou het verhaal een psychologisch drama noemen dat een aantal moeilijkheden beschrijft die mensen tegenkomen in hun leven. Het gaat over een alleenstaande moeder met een zoontje van acht jaar. De vader is een jaar eerder verdwenen. Ze maken een korte reis naar Londen om het moeilijke jaar achter zich te laten.”

Volgens Sabine is het verhaal pure fictie, ook al neemt ze enkele elementen mee van dingen die ze ooit zelf ervaren heeft. Zo is het hoofdpersonage een tolk. En aangezien de man van Sabine een tolk is, weet ze perfect hoe die wereld in elkaar zit. “Een deel van het verhaal speelt zich bijvoorbeeld af in het Tate Modern Museum in Londen. Ik ben er zelf een aantal keer geweest en daardoor is het natuurlijk makkelijker om de sfeer weer te geven die er daar is.”

Smaak te pakken

Ondertussen is Sabine Smets aan haar tweede boek bezig. “Ik heb de smaak te pakken. Ik weet nu ook dat het niet volstaat om een idee te hebben. Schrijven is hard werken. Vrijdag blijft dus mijn schrijfdag. Wat mijn ambities zijn met mijn debuutroman? Mijn eerste ambitie was om het boek af te krijgen. Daar ben ik al in geslaagd. Verder vind ik het heel fijn om het boek cadeau te doen aan een aantal vrienden. Deze week doe ik bij DuPont een signeersessie voor mijn collega’s. Per verkocht boek geef ik 5 euro voor ‘Kom op tegen kanker’. Zo doe ik ook iets terug voor de schrijftijd die ik van het management kreeg.”

Ik dacht je dood is sinds begin november te koop. Je vindt het fysiek bij de Mechels boekhandels Salvator en De Zondvloed en je kan het online bestellen via De Standaard Boekhandel, Uitgeverij Het Punt of Bol.com.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners