© RTV

Felle brand legt vrijstaande hoevewoning helemaal in de as: “Bewoner moest voor controle naar het ziekenhuis”

Eindhout -

Een felle brand heeft maandagochtend een oude, vrijstaande woning in de Netestraat in Eindhout (Laakdal) volledig in de as gelegd. De alleenstaande bewoner had wat rook ingeademd en is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De brand ging ook gepaard met een elektriciteitspanne in de buurt.

Bart Van den Langenbergh

In de afgelegen Netestraat in Eindhout vatte maandag omstreeks 8u een oude, laagbouw, boerderijwoning vuur. De vlammen hadden zich op dat moment al razendsnel over de hele woning verspreid. De brandweer van de zone Kempen rukte meteen uit naar de Netestraat. “Toen we ter plaatse aankwamen, stond de woning al helemaal in lichterlaaie”, zegt Jef Van Meensel van de brandweerzone Kempen. “We hebben niets meer kunnen vrijwaren of redden uit de woning. De oude hoeve, die al dateert van begin de jaren 1900, is helemaal vernield.”

De alleenstaande bewoner merkte maandag op tijd de vlammen op en kon zich in veiligheid brengen. Enkele buren uit de Netestraat brachten de hulpdiensten op de hoogte. “De bewoner raakte niet gewond. Hij had wel wat rook ingeademd en is voor controle even naar het ziekenhuis gebracht”, legt Jef Van Meensel uit. “Over de juiste oorzaak van de brand hebben we totaal geen idee. Het is heel moeilijk om dat vast te stellen. Er zijn verscheidene mogelijkheden maar dat moet allemaal nog verder onderzocht worden. Het huis stond heel afgelegen. Er was geen gevaar dat het vuur zou overslaan naar andere woningen of gebouwen in de straat. De auto die vooraan het huis stond, is wel gevrijwaard.”

Elektriciteitspanne

De brandweer was maandag de hele voormiddag ter plaatse om na te blussen zodat er niets meer zou kunnen smeulen. Het vuur heeft ook de elektriciteitsleidingen in de buurt beschadigd. “De elektriciteitsdraad die boven de straat hing, was door de brand afgeknakt en lag op de weg wat aanvankelijk gepaard ging met heel wat vonken”, vertelt de luitenant van de brandweerzone.

Arbeiders van netbeheerder Fluvius kwamen ter plaatse om de elektriciteit in de buurt te herstellen. Maar bewoners in een perimeter van ongeveer tweehonderd meter van de getroffen woning moeten het nog tot maandagnamiddag zonder stroom stellen. Volgens Fluvius zijn er minder dan twintig gezinnen getroffen in de buurt van de Netestraat, Waterstraat en Sint-Bavostraat.

Voor de getroffen bewoner wordt de nodige opvang gezocht samen met de gemeente Laakdal.

Zo zag de woning er in de Netestraat in Eindhout er uit voor de brand het pand trof. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners