Themabeeld. © rr

FOD Economie treft chemische stoffen aan in enkele speelgoedartikelen: “Koop nooit speelgoed zonder CE-markering”

Bij een controle van twintig speelgoedartikelen heeft de FOD Economie vastgesteld dat achttien artikelen niet voldoen aan de eisen, en dat vier artikelen zelfs een ernstig risico vormen omdat de grenswaarden voor bepaalde chemische stoffen niet werden nageleefd. Het ging om een niet-representatieve controle, omdat de FOD actief zocht naar speelgoed dat vermoedelijk niet-conform was.

Met de controles wilde de overheidsdienst de veiligheid en conformiteit controleren van speelgoed voor kinderen jonger dan 3 jaar en van speelgoed dat bedoeld is om in de mond te steken.

Bij de controle werd onderzocht of de grenswaarden voor bepaalde chemische stoffen, zoals fosfaatderivaten, bisfenol A en formamide, nageleefd worden. Bij vier van de speelgoedartikelen was die maximaal toegestane waarde dus overschreden. Sommige daarvan kunnen kankerverwekkend (fosfaatderivaten gebruikt als brandvertrager), reprotoxisch (bisfenol A, formamide), mutageen (fenol) of gewoonweg allergeen zijn.

Voor die vier artikelen werden waarschuwingen op Europees niveau uitgestuurd. Het spreekt voor zich dat ze uit de handel genomen werden en bij de consumenten werden teruggeroepen.

Behalve de vier artikelen die de grenswaarden voor bepaalde chemische stoffen niet respecteerden, trof de FOD Economie ook administratieve non-conformiteiten aan bij achttien van de twintig gecontroleerde artikelen. Daarbij ging het vaak om foute en/of onvolledige technische documentatie, het adres van de fabrikant dat niet vermeld was, of het onterecht aanbrengen van de waarschuwing “Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar”.

De FOD Economie raadt ouders dan ook aan om nooit speelgoed zonder CE-markering te kopen en dat speelgoed te kopen bij betrouwbare winkels en webshops. (blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER