Schepen Mark Vanhecke toont de waardebonnen aan het loket waar ze kunnen afgehaald worden. © RR

“Nog maar 40 gemeentelijke tegoedbons voor middenstand ingewisseld”

Winkeliersorganisatie ATA is opnieuw gestart met haar eindejaarsactie, op basis van stempelkaarten. Ook in de gemeenteraad werd gediscussieerd over steun aan de lokale winkeliers. Het succes van de aankoopbonnen blijkt voorlopig uit te blijven, bewoners van Aartselaar komen ze nauwelijks ophalen.

Het gemeentebestuur nam het initiatief om waardebonnen uit te geven om de plaatselijke winkeliers te steunen. Zowel de handelaars als de klanten kunnen via dit systeem genieten van een kleine bonus. Inwoners betalen 9 euro voor een bon die in de winkel een waarde heeft van 10 euro. De ondernemer ontvangt er dan in het gemeentehuis 11 euro voor.

Rudy Siebens van Samen NAP had vernomen dat het succes van deze actie niet bepaald overweldigend was. “Het klopt dat er voorlopig nog maar 391 bons werden verkocht en zelfs maar 40 werden ingewisseld”, zegt schepen van Economie Mark Vanhecke. “Misschien is onze actie niet bekend genoeg. Alhoewel ik moet toegeven dat een eerdere actie in volledige coronacrisis dat ook niet was. Toen werkten we zelfs met gratis bons per inwoner en ook die werden niet allemaal afgehaald.”

Op de vraag van de oppositiepartij wat het gemeentebestuur met het resterende voorziene budget gaat doen, antwoordde de schepen dat dit in de gemeentekas blijft. “Ons systeem met de waardebons blijft, zoals voorzien, ook in 2023 doorlopen. Maar we gaan uiteraard bekijken wat beter moet en of het later ook zal verdergezet worden.”

Eindejaarsactie

Een compilatiefoto van de winnaars van de vorige eindejaarsactie omdat een groepsfoto in de coronaperiode niet kon. © RR

Ondertussen is winkeliersvereniging ATA opnieuw gestart met haar eindejaarsactie. “Die is op dezelfde geschoeid als de voorbije edities”, zegt voorzitter Patci Beukelaer. “We lieten 20.000 stempelkaarten drukken die we bij onze aangesloten leden hebben bezorgd. Per aankoop van 5 euro krijgen de klanten een stempel op hun kaart die, eens volledig bestempeld, in een grote bak gaat. Daaruit worden begin volgend jaar acht winnaars getrokken.”

De totale prijzenpot bedraagt 5.000 euro, verdeeld over acht winnaars. De bedragen gaan van 250 tot 2000 euro. “De stempelkaarten liggen bij onze 35 aangesloten winkeliers en 14 horecazaken”, voegt Patci er nog aan toe. “Die leden worden ook aan de etalage herkenbaar gemaakt.” (jw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners