©  Getty Images

Kernreactor Tihange 2 wordt op 31 januari stilgelegd

De kernreactor Tihange 2 zal nog tot eind januari elektriciteit produceren. Daarna wordt de reactor definitief van het net gekoppeld. Dat bevestigt een woordvoerster van uitbater Engie Electrabel.

BelgaBron: Belga

Op 23 september werd kernreactor Doel 3 definitief van het stroomnet gekoppeld. Dat gebeurde al enkele dagen voor de wettelijke sluitingsdatum van 1 oktober, omdat de brandstofcyclus van de reactor ten einde was.

Na Doel 3 is het in 2023 de beurt aan Tihange 2 om definitief van het net gekoppeld te worden. De wettelijke sluitingsdatum is 1 februari. De reactor zal pas tegen middernacht van 31 januari losgekoppeld worden, en dus tot het einde van de wettelijke termijn elektriciteit produceren. Voor Tihange 2 is er immers nog voldoende brandstof voorzien, klinkt het. De centrale zal dan wel niet langer op vol vermogen draaien.

Na de sluiting van Doel 3 in september en Tihange 2 in februari zal ons land nog vijf kerncentrales overhouden. Die resterende centrales sluiten normaal in 2025. De regering onderhandelt momenteel wel met uitbater Engie over de verlenging van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar. Die onderhandelingen verlopen evenwel stroef. Engie bevestigde eerder al dat de onderhandelingen “vertraging” hebben opgelopen.

LEES OOK. Engie “blijft zich constructief opstellen” in “vertraagde onderhandelingen” over verlenging kerncentrales

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER