Het mariabeeldje werd heringewijd voor het werd teruggeplaatst in de gloednieuwe nis. © RR

Onze Lieve Vrouw Onze Hulp waakt terug over Wouwerstraat

Turnhout -

Na twaalf jaar afwezigheid is het Mariabeeldje teruggeplaatst in de gevel van Wouwerstraat 77. Het werd heringewijd pater Emmauel Awaih van de parochie Sint Pieter.

Wouter Adriaensen

Medewerkers van Stad Turnhout hadden een hoogtewerker nodig om het beeldje van Onze Lieve Vrouw terug te plaatsen. “De oude buurtbewoners misten het beeldje”, vertelt Francis Deckx van wijkvereniging Wobeg. “De motivatie en devotie verdwenen uit onze wijk. Dankzij Erfgoed Noorderkempen en de nieuwe bewoner van het huis staat het beeldje terug op zijn plaats.”

Onze Lieve Vrouw stond decennialang aan de voorgevel van de voormalige winkel Peeters - Domen in de Wouwerstraat. Dat was te danken aan pastoor-deken Wouters. “Twee maanden na zijn benoeming bezocht hij de Turnhoutse volksbuurten, waaronder de Wouwerstraat of ‘het Weesgegroet’. Hij beloofde dat zijn parochianen boterhammen en koffie kregen in de Bond als ze ter communie gingen. Bij die gelegenheid vroeg hij hen hun wijk aan Onze Lieve Vrouw te wijden en een beeldje van haar te plaatsen.”

Mijnramp

Het Mariabeeldje zou afkomstig zijn van de zusters Clarissen of van de parochie Sint Pieter. Het werd aangebracht in een kapelletje in de winkelgevel met daaronder een marmeren plaat met als opschrift ‘O. L. Vrouw, Onze Hulp’. “In 1943 wijdde pastoor-deken Wouters het zelf in. Iedere zaterdag, elke feestdag van Maria en de hele maand mei werd het beeldje verlicht. De kosten worden gedragen door de buren, die ook steun vinden bij Maria bij bijvoorbeeld de mijnramp in Marcinelle van 8 Augustus 1958. Een van de 95 omgekomen Belgische kompels zou van de Weesgegroet geweest zijn.”

Door werkzaamheden aan de woning verdween Maria in 2010 uit het straatbeeld. Huidige eigenaar Pieter Tielemans vond het beeldje terug en bewaarde het. Bij de heropbouw van zijn gevel voorzag hij een nis voor Maria. Er werd ook een nieuw bordje met het oorspronkelijke opschrift bevestigd. Pater Emmauel Awaih van de parochie Sint Pieter maakte de cirkel rond door het beeldje opnieuw in te wijden alvorens het teruggeplaatst werd.

Maria waakt weer over de Wouwerstraat. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners