©  rr, Adrie De Kok

Belle Perez zingt Jingle Bells tegen kinderarmoede: “Van lege brooddozen, breekt mijn moederhart”

Herenthout -

De Herenthoutse parochiekerk liep afgelopen weekend tweemaal bomvol voor een kerstconcert van Belle Perez. De zangeres woont al jaren in het Stoetersdorp en zet zich actief in tegen lokale kinderarmoede.

Stefan Laenen

Amper zuiderse nummers op de setlist van Belle Perez. De ruim duizend concertgangers kregen een winters en warm kerstrepertoire. Met de haar kenmerkende Spaanse pit vertolkt Perez Jingle Bells en Feliz Navidad. “Ik ben een voormalig buurman en fervent fan van Belle. Dit unieke concert wou ik voor geen goud ter wereld missen”, weet toeschouwer Bart Van Tulden. Blijkbaar redeneerden zo meer Herenthoutenaren. Duizend tickets vlogen in een mum van tijd het kerkportaal uit. De stoeters omarmen hun meest muzikale inwoner en vice versa.

“Dit project ontstond in de supermarkt”, lacht Belle. “Ik botste met mijn winkelkarretje letterlijk op Pascale Verkammen van het lokale Huis van het Kind. Als betrokken mama schil ik fruit in de school van mijn zoontje. De juffen vertelden me dat er kindjes zijn met lege brooddozen. De school stopt die leerlingen discreet een boterhammetje toe. Op zo’n moment breekt je moederhart. Ik wou iets doen, maar wist niet goed wat. Pascale en ik zijn rond tafel gaan zitten. Al snel kwamen we uit bij een kerstconcert en -markt.”

Belle Perez schittert als kerstster. © Adrie de Kok

TikTok

“Herenthout sprong mee op de kar. Gemeentelijk bediende Axelle Meurs studeerde net af als eventorganisatrice. Zij is een van de drijvende krachten achter Herentals Feest & Fiets. Het bestuur gaf haar de opdracht om mee haar schouders te zetten onder dit project”, vult Verkammen aan. “Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers werkten we alles uit in een recordtijd. Het idee ontstond half september. We zochten sponsors en schreven een winterkrant die in elke Herenthoutse bus viel.”

“Als zelfstandige krijg je wekelijks sponsorvoorstellen. Helaas kan je niet iedereen helpen. Op den duur voel je aan welke doelen zinvol zijn. Aan dit project twijfelde ik geen seconde”, schetst Kevin van Opstal van 2MM, een Herenthouts bedrijf dat industriële machines plaatst. De ondernemer geniet zichtbaar van het kerstconcert. Het TikTok-filmpje dat hij deelde, ging viraal.

©  rr

“Tijdens bepaalde nummers kreeg ik echt kippenvel. Iedereen voelt dat Belle deze nummers zingt vanuit haar hart. Haar kerstboodschap is puur en authentiek. Ik ben vader van twee jonge meisjes. Gelukkig kan ik mijn kostbaarste schatten alles geven wat ze nodig hebben. Tegelijk besef ik goed dat niet alle kinderen zo veel geluk hebben”, merkt Kevin van Opstal op. “Ook niet in Herenthout. Daarom vind ik het mooi dat Belle garandeert dat onze centen terechtkomen bij dorpsgenoten.”

“Dat is zeker zo”, benadrukt Belle. “Ik zette me al in voor misbruikte meisjes in Brazilië en ik blijf internationale projecten steunen. Anderzijds is het onder onze eigen kerktoren evenmin rozengeur en maneschijn. Elke euro doneren we integraal aan Herenthoutste gezinnen die in kansarmoede leven. Nog voor Kerstmis rekenen we de totale opbrengst uit en die overhandig ik samen met Pascale en Axelle hoogstpersoonlijk aan de goede doelen in Herenthout.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Valse noot

Na haar twee concerten bezocht Belle met haar muzikanten de kerstmarkt. “De grote ketels glühwein en de tientallen flessen jenever waren al lang op. Spijtig voor ons”, lacht ze. “Des te beter voor de opbrengst. Het bewijst hoeveel dorpsgenoten langskwamen en toont aan dat de Herenthoutenaar een warm hart heeft. Ik woon hier ondertussen al een hele tijd, en noem Herenthout zonder twijfel mijn thuis. Ik hoop dat dit het begin is van een mooie traditie. Zowel wat betreft het concert, als de kerstmarkt”, droomt Belle.

Helaas eindigt de avond met een kleine figuurlijke valse noot. De Herenthoutse Julot Van de Poel zong vrijdagavond live in het VTM-programma The Voice. De 19-jarige zangeres uit Team Natalia kon rekenen op veel stemmen vanuit de kerk en het park. Helaas niet genoeg om door te stoten naar de volgende liveshows. Het kerstconcert van Belle Perez in de Herenthoutse kerk wordt op kerstavond 24 december uitgezonden op Proximus Pickx.

De kerstman is blij met zo veel Herenthoutse vrijwilligers. © Adrie de Kok

©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER