©  REUTERS

Geen alcohol, geen interviews, maar des te meer goals: waarom Kylian Mbappé op weg is om Speler van het Toernooi te worden

Kylian Mbappé (23) is in supervorm, op weg om Speler van het Toernooi te worden en Frankrijk wereldkampioen te maken. De gevaarlijkste tegenstander van de Fransen is op dit moment nonchalance. Daardoor kon Polen af en toe nog eens gevaarlijk zijn.

Ludo Vandewalle in Doha

Kylian Mbappé is tiptop in orde. Geen blessures, geen discussies met ploegmaats of trainers zoals bij PSG wel eens gebeurt. Neen, hij is er helemaal klaar voor. Dat bewezen zijn twee prachtige doelpunten. Als je ze ontleedt, kan je ze alleen maar bijzonder vinden. Vanwege de snelheid, de controle, de coördinatie, de kracht, de balans en de precisie. De eerste ramde hij in de rechterbovenhoek, de tweede plaatste hij in de linkerbovenhoek. “Szczesny speelt een schitterend toernooi, maar die ballen zag hij alleen maar binnenvliegen”, mompelde de Poolse bondscoach Czesław Michniewicz.

Daar bleef het voor Mbappé niet bij. In de eerste helft zette hij Olivier Giroud met een listig balletje op weg naar de 1-0. De superster deelt dus ook cadeautjes uit. Giroud werd bij het EK van vorig jaar nog door Mbappé over de hekel gehaald omdat hij liever met Benzema speelt, maar nu bood hij Giroud op zijn 36ste zijn 52ste doelpunt voor Les Bleus aan. Giroud onttroont zo Thierry Henry als Franse topschutter aller tijden. Dat is toch wel wat, Giroud vóór grootheden als Henry, Platini, Zidane en Benzema op de eeuwige ranglijst. Het zou genoeg moeten zijn om Man van de Match te zijn, maar dat was dus zonder Mbappé gerekend.

©  REUTERS

Budweiser uit beeld

Mbappé lacht overigens een beetje met die prijs. De voetballers die verkozen worden tot beste speler van een wedstrijd worden daarvoor beloond met een trofee. Een rood exemplaar, geschonken door sponsor Budweiser. De Amerikaanse bierproducent staat ook prominent op de prijs, tot frustratie van Mbappé. De Franse aanvaller was al drie keer Man van de Match en hij draaide de trofee telkens om zodat je de naam van Budweiser niet ziet. De reden: hij wil geen reclame maken voor alcohol.

Mbappé gaf ook geen interviews en na een waarschuwing kreeg de Franse voetbalbond daarvoor een boete van tienduizend euro. “Geen probleem”, zei Mbappé, die bij PSG aan een jaarsalaris zit van tientallen miljoenen. “Ik betaal die boete wel zelf. Dit is een persoonlijke kwestie. Ik wil me verontschuldigen tegenover de journalisten omdat het de eerste keer is dat ik spreek op dit WK. Maar ik wil me ook focussen op dit toernooi. Begin niet over de Gouden Bal of over andere doelen. Het gaat hier om wereldkampioen worden. Voor ons team en voor mezelf. Dit is mijn droom.” Dat hij bij PSG onder Qatarese eigenaars voetbalt, zou Mbappé ook van interviews hebben weggehouden.

Deschamps glundert

Naast hem zat bondscoach Didier Deschamps te glunderen. “Dit is Kylian”, zei de Franse bondscoach. “Hij praat met zijn voeten. (serieus) Hij was vandaag niet de beste Kylian, dat weet hij ook wel. Maar hij kan op elk moment een wedstrijd doen kantelen. Dat deed hij. Want het was niet makkelijk. Ik feliciteer Giroud met zijn record. Maar ik denk dat er een andere aankomt die dat record ooit zal breken. Hij zit hier niet ver van mij.” Mbappé dus.

Polen maakte het de Fransen moeilijker dan verwacht. Het Franse beginoffensief was sterk en Szczesny moest de meubelen redden. De beste kans was in die periode voor Giroud op pass van Dembélé. Szczesny kon er niet bij toen Giroud op het halfuur een gemeten pass naast het doel schoof. Je kan de onbaatzuchtige Giroud veel vragen, maar de snelheid van Mbappé heeft hij nog niet. Daardoor kwam hij iets te laat. De Fransen begonnen wat te freewheelen en zo kon Polen in de wedstrijd komen. De achtereenvolgende pogingen van Zielinski en Kaminski hadden altijd doelpunt moeten zijn. Frankrijk trapte dan maar op het gaspedaal en van de weersomstuit stond het 1-0.

©  ISOPIX

Lewandowski op strafschop

Na de rust kregen we hetzelfde spelbeeld. Dominante Fransen en op een kansje loerende Polen. Alleen werd het voor de Polen nu helemaal onmogelijk om de Fransen te verontrusten. Deschamps zal tijdens zijn praatje bij de kampwisseling wel tot dezelfde conclusie gekomen zijn als wij: bij de zaak blijven en dan kan er niets mislopen. Dat deden de Fransen dus met twee schitterende goals van Mbappé. In de allerlaatste minuut mocht Lewandowski de stand van op de strafschop milderen. Eerst miste hij, maar bij zijn tweede poging – omdat Lloris te vroeg was vertrokken – ging de bal er wel in. Afscheid van Lewandowski en Polen, Frankrijk naar de kwartfinales.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Interlands