Niet bloederig wel duidelijk. ©  Patrick De Roo

Bite Back voert actie voor slachtoffers van dierenindustrie: “Na een gruwelijk leven komen dieren gruwelijk aan hun einde”

Antwerpen -

Op het Operaplein kwamen tientallen actievoerders van dierenrechtenorganisatie Bite Back zondag samen om aandacht te vragen voor de miljoenen dieren die jaarlijks gedood worden voor voedsel, kledij en andere doeleinden. De activisten verspreidden hun boodschap met pamfletten en traden in gesprek met omstaanders. “Het is belangrijk dat deze verhalen en beelden het daglicht bereiken”, aldus voorzitter Jo Dirix.

“De kerst- en eindejaarsperiode is traditiegetrouw een van de gezelligste van het jaar. We vieren met z’n allen feest in vredevolle omstandigheden. Nu die tijd er stilaan weer aan zit te komen, vragen wij vrede voor dieren. Want als je beseft dat er in België per dag 880.000 dieren geslacht worden, is er van vrede maar weinig sprake. Vandaag willen we het lot van die dieren onder de aandacht brengen”, vertelt Jo Dirix, voorzitter van Bite Back.

Vredevolle acties

De Belgische tak van de dierenrechtenorganisatie voerde zondagnamiddag actie in het kader van haar campagne Stop de Dierenindustrie. “Een boodschap die we het hele jaar door verspreiden in verschillende Vlaamse steden. Telkens op een vredevolle manier, maar wel broodnodig: de verhalen uit de slachthuizen zijn immers allesbehalve fijn.”

©  Patrick De Roo

“Er is veel te weinig aandacht voor het verschrikkelijke lot van de dieren uit de industrie, zowel in slachthuizen als in stallen. Mensen zijn bezorgd over hun hond en kat, en dat zijn wij ook. Maar het klopt niet dat we anders kijken naar het lot van een varken, een hyperintelligent wezen. Dat is een vanzelfsprekendheid waarbij we ons vragen moeten stellen”, meent Dirix.

Flyers en vegan cake

Die boodschap brachten Dirix en co aan de hand van borden met controversiële beelden. “Niet bloederig, wel duidelijk. De foto’s lokken de nodige reacties uit, waarna we met de mensen in gesprek gaan. We hebben flyers en delen vegan cake uit om aan te tonen dat een plantaardige levensstijl ook lekker kan zijn. Mensen moeten beseffen dat de dieren in de industrie na een gruwelijk leven gruwelijk aan hun einde komen in de slachthuizen.”

“Het is niet de individuele boer die we op de korrel nemen, wel op de overheid, het systeem en de gigantische bedrijven die deze praktijken in stand houden. Maar we zijn ervan overtuigd dat de realiteit de industrie inhaalt. Als je ziet welke maatregelen er nodig zijn om het klimaat te redden, besef je dat de dierenindustrie ten dode is opgeschreven. Er is morele vooruitgang, en de verandering, hoewel die voorlopig nog op zich laat wachten, volgt ongetwijfeld.”(lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners