Conservator Willy Remijsen (staand derde van rechts) kon bij de aanplanting rekenen op medewerkers van bedrijven en jagers, waaronder Luc Jansen (staand derde van links). © WOAD

Jagers helpen mee bos aan te planten: “Werken graag samen met Natuurpunt”

Ravels -

De voorbije twee weekends is 4 hectare van natuurgebied Overbroek in Poppel (Ravels) bebost. De Natuurpuntvrijwilligers kregen hulp van twee grote bedrijven en van jagers. Die proberen ook de everzwijnenpopulatie beperkt te houden.

Wouter Adriaensen

Overbroek, dat zich tegen de Nederlandse grens bevindt, is nog maar iets langer dan een jaar eigendom van Natuurpunt. Er werd al wel een wandelroute uitgestippeld voor bezoekers. Over enkele jaren ontdekken zij een natuurgebied met een heel nieuw aanzien. Dan zijn de boompjes die de afgelopen weekends aangeplant werden immers al opgeschoten.

LEES OOK. Bebos mee de grootste Natuurpuntaankoop van 2021: “Boom planten is echt niet moeilijk”

“Onze visie voor Overbroek berust op drie pijlers”, zegt conservator Willy Remijsen van Natuurpunt. “We willen het vernatten, zodat het meer hemelwater kan opvangen en bergen. We vormen een deel om tot heischraal grasland. En we verbossen, vandaar deze aanplantactie.”

Wilde zwijnen

Natuurpunt kon rekenen op vrijwilligers van onder meer lijmfabrikant Soudal en logistiek leverancier Kuehne+Nagel, die zich elk over een halve hectare nieuw bos ontfermden. “In totaal hebben we bomen gezet op 4 hectare. Het resultaat is over een jaar of vijf zichtbaar. Als de everzwijnen niet te veel schade aanrichten, tenminste.”

De wilde zwijnen hebben de laatste jaren een nieuwe thuis gevonden in verschillende Kempense grensgemeentes, waaronder Mol en Ravels. “Hun populatie groeit enorm”, stelt Luc Jansen vast. Hij is ondervoorzitter van de Antwerpse afdeling van de Hubertus Vereniging Vlaanderen, de belangenvereniging voor de jacht en jagers. “Overbroek was vroeger een jachtdomein. Onze wildbeheereenheid Tulderheide jaagt nog regelmatig hier in de buurt.”

Schade aan natuur en landbouw

De jagers proberen de everzwijnenpopulatie zo klein mogelijk te houden. “Dit is een rustig domein waardoor de kans groter is dat ze hier schade aanbrengen. De dieren berokkenen ook schade aan de landbouwers. We steken Natuurpunt een handje toe bij het aanplanten van het bos en jagen op de everzwijnen. Zo helpen we elkaar.”

WBE Tulderheide schoot dit jaar al 23 everzwijnen. “Vrijdag 16 december organiseren we een drukjacht, samen met het Vlaams Agentschap Natuur en Bos ook in de Ravelse Gewestbossen. Voorlopig jagen we enkel op everzwijnen, indien nodig kan dat bijvoorbeeld ook op nijlganzen (vijf jaar geleden door de Europese Unie bestempeld als een invasieve exoot, red.). Daarvoor werken we steeds graag samen met Natuurpunt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners