Een deel van de vrijiwilligers tijdens het plantmoment. © provincie Antwerpen

Voedselbos in Schelle groeit gestaag aan

Schelle -

Het voedselbos naast de volkstuinen Aerdborgh in de Tuinlei in Schelle heeft weer wat meer vorm gekregen. Vrijwilligers hebben er afgelopen weekend 136 streekeigen bomen en struiken gepland, daaronder appel-, (kwee)peren-, okkernoot- en mispelbomen.

In februari van dit jaar kreeg een eerste houtwal al vorm met veldesdoorn, haagbeuk, hazelaar, beuk, gele kornoelje en Gelderse roos. Ook afgelopen zomer hebben de werkgroep en de vrijwilligers van Natuurpunt, Veld en Voedsel+Dorp heel wat werk op het terrein verzet. Ze plantten en zaaiden er begin juni pompoenen, rabarber en Nieuw-Zeelandse spinazie. Een van de vrijwilligers plantte bovendien twee rijen druivelaars aan, die hij aan het voedselbos heeft geschonken.

“Voedsel+Dorp laat burgers op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende facetten van landbouw, zoals bijvoorbeeld werken op het ritme van de seizoenen. Samen werken aan een perceel bevordert bovendien de sociale samenhang in een dorp”, licht gedeputeerde voor Landbouw en Plattelandsbeleid Kathleen Helsen (CD&V) toe.

Verdere uitbouw

Ook in 2023 zullen Velt-vrijwilligers de verdere uitbouw van het voedselbos begeleiden en worden er nog workshops en plantmomenten georganiseerd. In de houtsnippers onder en tussen de struiken en bomen komt een kruidlaag van meerjarigen zoals bosaardbei, asperge, rabarber, wilde viooltjes en allerhande aromatische kruiden. Met nog een zithoek en een natuurspeelhoek kan het voedselbos uitgroeien tot een echte ontmoetingsplaats.

Er kunnen zich nog altijd nieuwe mensen aansluiten bij de vrijwilligerswerkgroep. Zowel denkers als werkende handen zijn welkom. Je kan je kandidaat stellen via milieu@schelle.be.

(bar)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners