© Guy Delforge

Bornemse brandweerlui hangen kepie aan de haak

Bornem -

Tijdens hun eerste Sint-Barbarafeest na de coronacrisis namen de brandweermannen van de post Bornem afscheid van enkele collega’s. Die werden in een oude brandweerwagen naar het Landhuis gebracht en daar ontvangen door het gemeentebestuur.

Guy Delforge

De Post Bornem van de Brandweerzone Rivierenland vierde zaterdag het feest van patroonheilige Sint-Barbara. Voor Martin Regelbrugge, Gust Piessens, Stefaan Moens, Jan Verhulst en Dirk De Clercq werd het een bijzondere viering, want zij nemen afscheid van het korps en werden bedankt voor hun jarenlange dienst. Martin Regelbrugge kon er niet bij zijn, maar de vier andere mannen werden in een oude brandweerwagen naar het Landhuis gebracht, waar de brandweerlui een erehaag voor hen vormden.

© Guy Delforge

In het Landhuis stak burgemeester Greet De bruyn de loftrompet over de gevierde brandweermannen. “Deze vijf mannen stonden heel lang ten dienste van de Bornemnaars, ze hebben hun rol als brandweerman heel mooi vervuld en daarom worden ze ook erelid van het korps”, zegt burgemeester De Bruyn.

“Stefan Moens was in dienst sinds 1994. Hij wordt geroemd als een excellente chauffeur voor de brandweer en ook een man die heel handig was bij opdrachten op daken. Het is niet altijd evident om uit te rukken als je verder van de kazerne woont, maar het korps kon altijd op je rekenen”, vertelt de burgemeester. “Dirk De Clercq is niet alleen bij de brandweer, maar ook in de gemeente een fenomeen. Hij was in dienst sinds 1990. Aan Dirk kun je niets verkeerd vragen, hij staat meteen klaar om te helpen, mét de glimlach.”

Jan Verhulst was de jongste van de mannen die afscheid namen van de brandweer. “Een echte vakman”, meent De bruyn. “Hij is thuis in de technische wereld en staat binnen onze gemeenschap altijd paraat. Ook aan hem kun je weinig verkeerd vragen. Ook binnen de brandweer wist iedereen dat Jan altijd klaar stond. We zijn heel dankbaar voor je jaren bij de brandweer, we nemen met spijt in het hart afscheid.”

© Guy Delforge

“Gust Piessens is bij de brandweer sinds 1986”, zegt De bruyn. “Zoals vele Bornemse brandweerlui trad hij in de sporen van zijn vader en ook zijn dochter is bij de brandweer. Met hart en ziel stond hij klaar voor elke interventie, maar nu hij 65 is, kan hij niet meer actief blijven bij de brandweer.”

Door de vrouw van Gust Piessens in de hulde te betrekken, werden alle partners van brandweerlui even in the picture gezet. “Het is niet evident dat– waar je ook bent – je partner zomaar kan opgeroepen worden om hulp te gaan bieden en het gevaar in te gaan”, zegt De bruyn. “Je moet daar als partner echt aan wennen. Je blijft met een bang hart achter tot ze weer thuis komen.” Tijdens het teerfeest later op de dag werden ook verschillende diploma’s uitgereikt aan de Bornemse spuitgasten.

© Guy Delforge

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners