Marijke Van den Eynden is al 25 jaar chauffeur bij de Minder Mobielen Centrale Rupelstreek. © Bart Roggeman

Minder Mobielen Centrale Rupelstreek viert zilveren jubileum

Rupelstreek -

De vrijwillige chauffeurs van de Minder Mobielen Centrale Rupelstreek hebben de voeten onder tafel geschoven voor een jubileumetentje. De dienst van intercommunale Vlotter die vervoer aanbiedt aan minder mobiele personen met beperkte financiële middelen, bestaat precies 25 jaar.

Voor een werkingsgebied van meer dan 55.000 inwoners zijn er op dit moment 22 vrijwilligers die een of meerdere keren per week minder mobiele inwoners naar hun bestemming brengen. Ze vervoeren hen naar familie, de winkel, het ziekenhuis, een evenement,...

Vlotter nodigde de chauffeurs uit voor een gezellig samenzijn om het jubileum te vieren. © bar

“Onze chauffeurs brengen de leden niet alleen op hun bestemming, maar voeren ook een gesprek met hen of bieden een luisterend oor. Het sociale aspect is zeker zo belangrijk als het mobiele aspect”, vertelt Maud De Winter van Vlotter. De intercommunale zorgt voor het telefonisch onthaal en de opvolging van de chauffeurs. Momenteel doen zo’n 530 inwoners een beroep op de dienst.

Chauffeur Marijke Van den Eynden (68) uit Rumst is er al van bij de start bij. Verpleegster van opleiding, heeft ze het zorgen voor anderen in zich. “Het grote voordeel is de grote vrijheid die je hebt”, vertelt ze. “Je kan zelf bepalen wanneer je wil rijden. Bij ander vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, zijn het vaak welbepaalde dagen of uren dat je verondersteld wordt beschikbaar te zijn.”

“We zijn destijds gestart met een tiental chauffeurs en intussen is de dienst uitgegroeid tot een goed geoliede machine. Dat maakt het aangenaam ‘werken’, evenals het sociale contact met de mensen en dankbaarheid die je terugkrijgt. Zolang het kan, wil ik dan ook nog een aantal jaren doorgaan. Het is kortom gewoon heel fijn vrijwilligerswerk om te doen”, wil Marijke nieuwe vrijwilligers warm maken.

Een welbepaalde rit symboliseert voor haar nog altijd die warmte en dankbaarheid. “Ik moest mensen naar Sint-Pieters-Leeuw vervoeren. Toen we stonden aan te schuiven op de Ring in Zaventem, zag ik het benzinepeil schrikwekkend dalen. Maar nadat ik getankt had, kwam ik tot de vaststelling dat ik mijn handtas niet bijhad. Ik vroeg dan maar aan die mensen of ze de rit al konden betalen. Maar die mensen bleken onder beheer te staan. In zo’n geval word je in principe pas achteraf betaald.”

“Nu hadden die mensen wel wat centjes bij, maar die hadden ze nodig voor waar ze moesten zijn. Geen probleem, ze belden met hun advocaat om te regelen dat ze mij konden betalen voor de tankbeurt en ze toch nog wat centen ter beschikking kregen. Dat vond ik heel hartverwarmend.”

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd van harte welkom. Wie interesse heeft, kan een mailtje sturen naar vervoer@vlotter.be.

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners