Zo’n 55 fruitbomen en 60 bessenstruiken gingen zondag de grond in in de historische boomgaard van Hof Ter Laken.  © Kristof Van Rompaey

Historische boomgaard van Hof Ter Laken herleeft in nieuwe samentuin: “Gekozen voor oude rassen”

Booischot -

De SamenHof in het kasteeldomein Hof Ter Laken in Booischot (Heist-op-den-Berg) is sinds zondag 55 fruitbomen en 60 bessenstruiken rijker. Het groepje lokale samentuinders dat zich eind vorig jaar vormde, legde er in het voorjaar al een moestuin aan. Die leverde inmiddels zelfs al een mooie oogst op. Op de eerste appels, peren en andere fruitsoorten is het nu wel nog een tijd wachten.

Kristof Van Rompaey

Sinds Stichting Kempens Landschap en het lokale bestuur van Heist-op-den-Berg eigenaar zijn van Hof Ter Laken, pakken ze het domein systematisch aan. “De 10.000 m² grote samentuin in het midden van het domein ontstond in 2021”, vertelt burgemeester Jan Moons (N-VA). “De moestuinwerking draait er intussen volop. In de toekomst gaan ook de lokale scholen hun steentje bijdragen.”

© Kristof Van Rompaey

De samentuinders gingen in de lente aan de slag met het aanplanten van hun moestuin. Door de aanplantingsactie van zondag herleeft nu ook de historische boomgaard in het gebied. “Ons groepje begon met negen mensen”, vertelt samentuinder Jan Lumbeeck. “Intussen zijn we met zo’n vijftien. Onze moestuin leverde meteen een wonderbaarlijk mooie oogst op, van meerdere kilo’s aardappelen per samentuinder, boontjes en selder tot allerlei soorten kolen. In de boomgaard vonden we het belangrijk om voor oude rassen te kiezen. We hebben er onder andere perziken, kersen, appelen en peren aangeplant, en dan vergeet ik nog wel wat.”

Veerkrachtig Booischot

Tal van vrijwilligers kwamen zondag een handje helpen. Gedeputeerde en covoorzitter van Stichting Kempens Jan De Haes (N-VA) is blij dat het initiatief op een breed draagvlak kan rekenen. Dat is volgens hem en zijn collega Kathleen Helsen (CD&V) te danken aan het participatietraject Veerkrachtige Dorpen dat enkele jaren geleden in Booischot plaatsvond.

De moestuin leverde dit jaar al een mooie oogst op. © Kristof Van Rompaey

“Heel wat projecten die sindsdien in Hof Ter Laken en de rest van Booischot lopen, zijn acties die daaruit voortvloeien, ook de opstart van de SamenHof”, stelt Helsen. “Omdat de samentuin bijdraagt aan de sociale ontmoetingen in het dorp, subsidiëren we die graag vanuit Platteland Plus, een subsidiekanaal met middelen van de provincie Antwerpen en Vlaanderen. De aanplant van de boomgaard is hierin alweer een mooie stap.”

Het gaat nu nog zo’n vijf jaar duren vooraleer de fruitbomen opbrengst opleveren. “Het zal dan bekeken worden of en hoe er eventueel publiek geplukt kan worden”, zegt De Haes nog.

© Kristof Van Rompaey

Voor de planters stond soep klaar. © Kristof Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners